Hallituksen monimuotoisuus

Hallituksen kokoonpanoa suunniteltaessa monimuotoisuutta harkitaan monesta eri näkökulmasta ja ehdokkaiden valinta perustuu monimuotoisuusperiaatteisiin, jotka on määritelty yhtiön hallituksen ja sen valiokuntien työjärjestyksissä sekä hallituksen monimuotoisuuspolitiikassa. Ehdotus yhtiökokoukselle hallituksen kokoonpanoa koskien perustuu aina ehdokkaiden pätevyyteen, ja niihin ansioihin ja osaamiseen, jota kunkin ehdokkaan odotetaan tuovan hallitukseen. Hallituksen jäseneksi valittavalla on myös oltava mahdollisuus käyttää riittävästi aikaa tehtävän hoitamiseen.

 

Hallituksen kokoonpanoa koskevan ehdotuksen varsinaiselle yhtiökokoukselle valmistelee hallituksen nimitys- ja hallinnointivaliokunta, joka koostuu kolmesta hallituksen jäsenestä, jotka ovat riippumattomia sekä yhtiöstä että yhtiön merkittävistä osakkeenomistajista. Valiokunnan valmistelutyön tavoitteena on ennen kaikkea varmistaa, että hallitus muodostaa toimivan kokonaisuuden. Tämän edellytys on puolestaan se, että hallitus on riittävän monimuotoinen ja koostuu riittävän monesta jäsenestä, että jäsenillä on toisiaan täydentävä kokemus ja monipuolinen osaaminen, ja sitä kautta pätevyys hallituksen tehtävien tehokkaaseen hoitamiseen.

Valmistellessaan ehdotusta valiokunta arvioi vuosittain hallituksen toimintaa, tehokkuutta, kokoonpanoa ja seuraajatarpeita kokonaisuutena ottaen huomioon onko hallitus ammatti- ja koulutustaustaltaan sekä sukupuoli- ja ikäjakaumaltaan riittävän monimuotoinen ja edustaako se sopivassa suhteessa olennaista tietämystä ja kokemusta sekä riippumatonta päätöksentekokykyä ja erilaisia näkökulmia pystyäkseen vastaamaan yhtiön liiketoimintojen ja strategisten tavoitteiden asettamiin vaatimuksiin.

Hallituksen jäsenten nimitysprosessia on kuvattu laajemmin hallituksen monimuotoisuuspolitiikassa. Hallituksen monimuotoisuus koulutuksen, kansalaisuuden, iän, sukupuolen ja toimikauden pituuden suhteen käy ilmi alla olevista graafeista.  

 

Hallituksen monimuotoisuus - koulutus

 
 
 

Mitä tulee molempien sukupuolten edustukseen hallituksessa, hallitus on asettanut seuraavan mitattavissa olevan tavoitteen: Hallituksessa on aina oltava molempia sukupuolia, ja hallitus pitää erittäin tärkeänä säilyttää vähemmistössä olevan sukupuolen osuus hallituksen yhtiöön nähden ulkopuolisista jäsenistä vähintään 1/3:ssa. Jos kaksi jäsenehdokasta on yhtä päteviä, vähemmistössä olevan sukupuolen edustaja asetetaan etusijalle. Tällä hetkellä naispuolisten hallituksen jäsenten osuus hallituksen jäsenistä on 1/3.

Kaikilla UPM:n hallituksen jäsenillä on kansainvälistä ammatillista kokemusta eri tyyppisistä tehtävistä ja he ovat toimineet tai toimivat sekä listattujen että listaamattomien yhtiöiden johto- ja hallitustehtävissä. Hallituksen jäsenten henkilötiedot, keskeinen työkokemus ja keskeisimmät luottamustoimet löytyvät hallituksen kokoonpano –osiosta.