Verlan tehdasmuseo 40 vuotta: juhlapäivänä vapaa pääsy

(UPM, Kouvola, 16.5.2012) – Kansainvälisenä museopäivänä 18.5.2012 Verlan maailmanperintökohteessa Pohjois-Kymenlaaksossa juhlitaan 40 vuotta täyttävää tehdasmuseota. Vuonna 2012 tulee myös kuluneeksi 140 vuotta Verlan ensimmäisen puuhiomon perustamisesta.

Juhlapäivänä 18.5. on Verlan tehdasmuseon opastetuille museokierroksille vapaa pääsy koko päivän ajan. Kaikille avoin juhlatilaisuus alkaa klo 14 tehtaan lanssisalissa, ja sen aikana julkistetaan mm. Verlan juhlavuoden taideteos. Lisäksi kulttuurineuvos Eero Niinikoski kertoo Verlan tehdasmuseon vaiheista. Iltapäivän aikana alueella esiintyy Suomalainen tuubayhtye (joht. Harri Lidsle) ja juhlan jälkeen on kahvitarjoilu. Päivän aikana on myös mahdollisuus nähdä tehtaan Kollamakasiinissa Verlaan liittyviä filmejä, vierailla alueen näyttelyissä sekä ruukkikylän puodeissa.

Verlan tehtaalla valmistettiin valkoista puupahvia perinteisin menetelmin vielä heinäkuussa 1964, jolloin tehdas suljettiin, ja nykyisin keskimäärin 17 000 vierasta lähes 60 eri maasta tutustuu vuosittain opastetuilla museokierroksilla tähän Suomen metsäteollisuuden varhaisvaiheita esittelevään tehdasmuseoon. Ainutlaatuista tehdasmiljöötä täydentävät alueen muut historialliset rakennukset, idylliset 1800-luvun työläismökit sekä esihistoriallinen kalliomaalaus. Unescon maailmanperintöluetteloon Verlan puuhiomo ja pahvitehdas ympäristöineen hyväksyttiin vuonna 1996. Museon omistaa ja sitä ylläpitää UPM.

Verlan juhlavuoden ohjelmaan kuuluvat mm. Kameraseurue Versuksen Verla-aiheinen valokuvanäyttely Makasiinikahvilan tiloissa sekä heinäkuun alussa avattava Helsingin Kivipainon kesänäyttely Kollamakasiinissa. Uittonäyttely on esillä raamisahan tiloissa. Perinteisen Verla-päivän 18.7.2012 keskeisenä teemana on 40 vuotta täyttävä Unescon maailmanperintösopimus: päivän aikana yleisöllä on mahdollisuus tutustua kaikkiin Suomen seitsemään maailmanperintökohteeseen. Loppukesän tapahtumia ovat: Verlan aika – keskiaikatapahtuma elokuun ensimmäisenä viikonloppuna, sekä syyskuussa vietettävä Euroopan rakennusperintöpäivä. Lisäksi luvassa on konsertteja niin museoalueella kuin Verlan seuratalollakin. Tarkemmat tiedot tapahtumista ja aikatauluista löytyvät osoitteesta www.verla.fi.

Maailmanperintökohde Verla on ainutlaatuinen nähtävyys. Vanha pahvitehdasmiljöö Verlankosken äärellä sijaitsee Pohjois-Kymenlaaksossa, noin 30 kilometrin päässä Kouvolan keskustasta. Vuodesta 1972 alkaen tehdasmuseona toiminut Verla hyväksyttiin Unescon maailmanperintöluetteloon 1996.

Verlan tehdasmuseo on avoinna 2.5.-16.9.2012 tiistaista sunnuntaihin klo 10 - 18. Erillisestä sopimuksesta ryhmille on mahdollisuus järjestää opastettuja kierroksia myös varsinaisen museokauden ulkopuolella. Tiedustelut ja varaukset: p. 02041 52170 tai museum.verla@upm.com


Lisätietoja antavat:
Museopalvelupäällikkö Heli Piepponen, UPM Verlan tehdasmuseo, puh. 0204 152 202
Johtaja Ville Majuri, UPM Verlan tehdasmuseo, puh. 0204 152 206

UPM, Viestintä
Media Desk, puh. 040 588 3284
media@upm.com


UPM yhdistää bio- ja metsäteollisuuden ja rakentaa uutta, kestävää ja innovaatiovetoista tulevaisuutta. Tuotteemme valmistetaan uusiutuvista raaka-aineista ja ovat kierrätettäviä. Yhtiön liiketoiminta jakaantuu kolmeen ryhmään: Energia ja sellu, Paperi sekä Tekniset materiaalit. UPM:n palveluksessa on noin 24 000 henkilöä ja yhtiöllä on tuotantolaitoksia 16 maassa. Vuosittainen liikevaihto on yli 10 miljardia euroa. UPM:n osakkeet on listattu Helsingin pörssissä. UPM – The Biofore Company – www.upm.fi