UPM:n uudessa keskusarkistossa teollisuushistoria lepää 14 kilometrin hyllytilassa

(UPM, Helsinki, 20.10.2011 klo 10.00) - UPM:n uusi keskusarkisto on valmistumassa Valkeakoskelle. Kesäkuussa aloitettu rakennustyö valmistuu vuodenvaihteeseen mennessä. Arkistoon keskitetään kaikkien UPM:n toimipaikkojen arkistot. Rakennustyön kustannusarvio on kaikkiaan noin 850 000 euroa.

”Uusi keskusarkisto varmistaa tehtaiden arkistojen säilymisen hyvissä olosuhteissa. Arkisto huolehtii asiakirjoihin kohdistuvasta tietopalvelusta, säilytyksestä ja myös mahdollisesta hävityksestä säilytystarpeen päätyttyä”, kertoo UPM:n asiakirjahallinnon päällikkö Ari Sirén.

Jatkossa kaikki UPM:n tehtaat ja toimipaikat säilyttävät omissa tiloissaan vain toimintansa kannalta välttämättömän lähiarkiston. 

Arkistotilaa rakennetaan Valkeakoskelle entisen Paperituotteen jalostetehtaan tiloihin yhteensä noin 1530 neliömetriä. Arkistohyllyjä kertyy yhteensä 14 kilometrin pituudelta.

Keskusarkiston hyllyissä lepää tärkeä osa Suomen metsäteollisuuden historiaa. Aineistoa löytyy kaikista UPM:n kantayhtiöistä aina 1700-luvulta lähtien. Vanhimmat kiinteistöasiakirjat ovat 1600-luvulta.

”Kantayhtiöiden kautta arkiston tuotekirjo on suolapähkinöistä sikuriin ja puujauhosta öljynporauslauttoihin. Arkistossa on myös hyvin paljon vanhoihin tehdaspaikkakuntiin liittyvää aineistoa, sekä huomattavat kartta- ja valokuvakokoelmat. Kuvia on lähes puoli miljoonaa”, Sirén kertoo.

Arkisto on ensisijaisesti UPM:n omaa toimintaa tukeva yritysarkisto.

”Yritämme kuitenkin löytää tavan pitää vanha arkisto tutkijoiden käytettävissä. Keskusarkisto on järjestänyt kokoelmiinsa perustuvia kaikille avoinna olevia näyttelyitä. Näyttelytoiminta jatkuu myös tulevaisuudessa, sillä arkiston yhteyteen tulee näyttelytilat”, Sirén kertoo.

UPM järjestää toimittajille mahdollisuuden tutustua Valkeakosken keskusarkistoon tiistaina 22. marraskuuta. Ilmoittautumiset arkistovierailuun: media@upm.com tai 040-5883284 / Media Desk.

Kuvia Valkeakosken arkiston tiloista pyydettäessä Media Deskistä.

Lisätietoja antaa:
Asiakirjahallinnon päällikkö Ari Sirén, UPM, puh: 040-584 6510

UPM, Viestintä
Media Desk, puh. 040 588 3284
media@upm.com
www.twitter.com/UPM_News

UPM yhdistää bio- ja metsäteollisuuden ja rakentaa uutta, kestävää ja innovaatiovetoista tulevaisuutta. Tuotteemme valmistetaan uusiutuvista raaka-aineista ja ovat kierrätettäviä. Yhtiön liiketoiminta jakaantuu kolmeen ryhmään: Energia ja sellu, Paperi sekä Tekniset materiaalit. UPM:n palveluksessa on noin 24 500 henkilöä ja yhtiöllä on tuotantolaitoksia 16 maassa. Vuosittainen liikevaihto on yli 10 miljardia euroa. UPM:n osakkeet on listattu Helsingin pörssissä. UPM – The Biofore Company – www.upm.fi