UPM:n suunnittelukilpailu synnytti puuarkkitehtuurin helmen Helsingin merelliseen ytimeen

(UPM, Helsinki, 27.4.2009 klo 13:30) - Helsingin Eteläsatamassa sijaitsevan Valkosaaren pohjoiskärki on jalusta, jolle nousee ensi kesän ajaksi sisätiloiltaan noin 30–40 neliömetrin kokoinen WISA Wooden Design Hotel. Kesäkuun alussa valmistuva puurakennus voitti huhtikuussa järjestetyn UPM:n WISA 24h Wooden Design Workshop -suunnittelukilpailun.

Voittajatyön, joka kantaa nimeä 26080608, on suunnitellut Pieta-Linda Auttila. Auttila valmistuu Taideteollisesta korkeakoulusta tilasuunnittelun maisteriksi tänä keväänä.

WISA Wooden Design Hotellia ei ole nimestään huolimatta tarkoitettu yleiseen hotellikäyttöön, vaikka rakennus tarjoaakin mahdollisuudet yöpymiseen muutamalle hengelle. "WISA Wooden Design Hotel on tehty herättämään huomiota. Rakennus on sijaintinsa puolesta kuin Helsingin pieni merenneito, joka puhuttelee sekä arkkitehtejä, suunnittelijoita että
suurta yleisöä", kuvailee UPM:n sahaliiketoiminnan viestintäpäällikkö Antti Ratia.

Antti Ratian mukaan puulla on vankkumaton asema pientalorakentamisessa Suomessa, mutta mielenkiintoiset puutalot etenkin kaupunkiympäristössä ovat enemmänkin poikkeuksia. "Puurakentaminen on ympäristöystävällistä ja ainoa todella merkittävä, uusiutuva rakennusmateriaali. Puuta kasvaa Euroopan metsissä nopeammin kuin sitä käytetään."

Tuomaristo luonnehtii Pieta-Linda Auttilan kilpailutyötä 26080608 seuraavasti: "Yksinkertainen ratkaisu, jonka keskiössä on kantava idea. Asuintilat ja keskelle jäävä ulkoalue on upea oivallus. Työ ilmentää vahvaa muodon hakemista."

Pieta-Linda Auttilan oma kuvaus kilpailutyöstä kertoo antaumuksellisesta paneutumisesta haasteeseen. Hän puhuu itsestään muotoilun moniottelijana.

“Halusin räjäyttää puupalikan keskeltä säleiksi. Taivuttamalla palikkaa pakotin säleet uudenlaiseen muotoon, joka toimii työssä kontrastina alkuasetelmalle, palikalle. Solidista tulee osittain läpinäkyvää, tiukan geometrisesta orgaanista, sisätilat ovat toissijaisia suuren puolisuojaisen pihan noustessa keskeiseen asemaan”, Auttila maalailee.

“Tällä räjäytetyllä palikka-ajatuksella halusin alleviivata yhden materiaalin ja muodon loputtomia mahdollisuuksia moni-ilmeisyyteen.”

Auttila huomioi myös rakennuksen ainutkertaisen vaikuttavan paikan meren sylissä kantakaupungin ympäröimänä. Hän avasi näkymät seurallisista oleskelutiloista kaupunkiin ja ilta-aurinkoon, makuuhuoneesta rauhoittavalle merelle ja aamu-aurinkoon.

UPM järjesti WISA Wooden Design Hotelia varten normaaleja suunnittelukäytäntöjä rikkovan kilpailun. Arkkitehtien lisäksi mukaan toivottiin myös muita suunnittelijoita, kuten muotoilijoita. Kilpailijoilla oli vain 24 tuntia aikaa suunnitella rohkea ja ikoninen työ käyttäen suomalaista mäntyä ja kuusta.

WISA 24h Wooden Design Workshop -kilpailuun saapui yhteensä 75 kilpailutyötä, joista tiukan karsinnan jälkeen finalisteiksi valikoitui kahdeksan. Short-listan työt ovat nähtävillä verkko-osoitteessa www.wisa24.com.

Keskustelunavauksena toimiva palkintojenjakotilaisuus järjestetään tänään maanantaina 27.4.2009 kello 15.00 UPM:n pääkonttorissa, osoitteessa Eteläesplanadi 2.

Lisätietoja antaa:
Antti Ratia, UPM, Sahaliiketoiminta, viestintä puh. 020 414 7021

UPM, Sahaliiketoiminta
UPM:n sahaliiketoiminta valmistaa sahatavaraa ja jalosteita rakennusteollisuuteen, huonekaluteollisuuteen ja puusepänteollisuuteen. Vuosittainen tuotantokapasiteetti on 2,4 miljoonaa kuutiometriä WISA -sahatavaraa ja jalosteita. UPM:n sahaliiketoiminta työllistää noin 1 300 henkilöä, ja sillä on 15 tuotantolaitosta Suomessa, Itävallassa, Ranskassa ja Venäjällä.

UPM
UPM kuuluu maailman johtaviin metsäteollisuusyrityksiin. UPM:n liiketoiminta jakaantuu kolmeen ryhmään: Energia ja sellu, Paperi sekä Tekniset materiaalit. Kustannustehokkuus, muutosvalmius ja innovaatiokyky ovat kilpailukykymme perusta. UPM:n palveluksessa on noin 25 000 henkilöä ja yhtiöllä on tuotantolaitoksia 14 maassa. Liikevaihto vuonna 2008 oli 9,5 miljardia euroa. UPM:n osakkeet on listattu NASDAQ OMX Helsingin pörssissä.