UPM:n saha- ja vanerituotteet mukana innovatiivisessa nollaenergiatalossa

(UPM, Helsinki, 18.6.2010 klo 12.30) – UPM toimii Aalto-yliopiston yhteistyökumppanina projektissa, jossa valmistettiin nollaenergiatalo kansainväliseen Solar Decathlon Europe 2010 -kilpailuun. Kilpailutehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa aurinkoenergiaa käyttävän talon prototyyppi, joka tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa. Kilpailu järjestetään Madridissa 18.– 27. kesäkuuta 2010, jolloin Luukuksi nimetty talo on avoinna yleisölle. Kilpailun jälkeen rakennus siirretään näytteille Mäntyharjun loma-asuntomessuille 2011.

Luukku on Aalto-yliopiston poikkitieteellinen yhteistyöprojekti, joka pyrkii ilmentämään suomalaisen puurakentamisen pitkiä perinteitä. UPM on yksi Aalto-yliopiston kumppaneista tarjoten tuotteitaan ja palveluitaan projektin käyttöön.

"Kun lähdetään kilpailuun niinkin kauas kuin Madridiin, ei kannata viedä mitä tahansa vaan turvautua parhaisiin materiaaleihin. Olemme tyytyväisiä, että käytettävissämme ovat UPM:n korkealaatuiset saha- ja vanerituotteet", sanoo projektin vetäjä ja Aalto-yliopiston professori Pekka Heikkinen.

Rakennuksen puiseen ulkoverhoukseen on käytetty UPM Facade -ulkoverhouspaneelia, joka on UPM:n sahojen erityisesti tähän käyttötarkoitukseen kehittämä tiheäsyinen, terveoksainen ja tasalaatuinen kuusipaneeli. Ulkoverhouksen lisäksi UPM:n sahatuotteita on käytetty rakennuksen lattia- ja kattorakenteissa.

Talon vesikatteen alusrakenne on toteutettu WISA®-Kate Plus -vanerilevyillä, jotka on pohjustettu vesiohenteisella puunsuoja-aineella rakentamisen aikaista kosteutta vastaan. WISA-Kate Plus antaa erinomaisen jäykkyyden erityisesti kantaviin vesikaton alusrakenteisiin helposti asennettavana, aikaa ja työtä säästävänä ratkaisuna. Lisäksi rakennuksessa on käytetty WISA-kuusivaneria kantavissa eriste-elementeissä sekä muita vanerituotteita näyttelyrakenteissa ja -kalusteissa sekä asennus- ja kuljetusratkaisuissa.

Solar Decathlon Europe 2010 -kilpailu

Solar Decathlon Europe on kansainvälinen yliopistojen välinen kilpailu, jolla pyritään lisäämään tietämystä teollisesta aurinkoenergiaan ja kestävään kehitykseen perustuvasta asumisesta ja edistämään sen leviämistä. Kilpailun tavoitteena on nostaa opiskelijoiden tietoisuuteen uusiutuvien energialähteiden ja energiatehokkaan rakentamisen suomia etuja ja mahdollisuuksia sekä haastaa heidät ajattelemaan ja soveltamaan energiaa luovasti jokapäiväisen elämän osaksi.

Lisätietoja Solar Decathlon Europe -kilpailusta löytyy osoitteesta www.sdeurope.org ja Aalto-yliopiston Luukku-talosta osoitteesta www.sdfinland.com

UPM:n sahaliiketoiminta valmistaa sahatavaraa ja jalosteita rakennusteollisuuteen, huonekaluteollisuuteen ja puusepänteollisuuteen. Vuosittainen tuotantokapasiteetti on 2,3 miljoonaa kuutiometriä WISA-sahatavaraa ja jalosteita. UPM:n sahaliiketoiminta työllistää noin 1 200 henkilöä, ja sillä on 12 tuotantolaitosta Suomessa, Itävallassa, Ranskassa ja Venäjällä. UPM:n sahat Suomessa sijaitsevat Lappeenrannassa (Kaukas), Kajaanissa, Pietarsaaressa (Alholma), Korkeakoskella ja Porissa (Seikku). UPM:n sahaliiketoiminta työllistää Suomessa noin 800 henkilöä.
www.upmtimber.com

UPM:n vaneriliiketoiminta tarjoaa korkealaatuisia WISA-vanereita ja -viiluja pääasiassa rakentamiseen, kuljetusväline- ja huonekaluteollisuuteen. UPM:n vaneriliiketoiminnan liikevaihto oli noin 306 miljoonaa euroa vuonna 2009 ja sen palveluksessa on noin 3 200 henkilöä, joista 2 450 Suomessa. UPM:llä on kuusi vaneritehdasta ja kaksi viilutehdasta Suomessa, yksi vaneritehdas Venäjällä ja yksi vaneritehdas Virossa.
www.wisaplywood.com

UPM yhdistää bio- ja metsäteollisuuden ja rakentaa uutta, kestävää ja innovaatiovetoista tulevaisuutta. Tuotteemme perustuvat uusiutuviin raaka-aineisiin ja ovat kierrätettäviä. Yhtiön liiketoiminta jakaantuu kolmeen ryhmään: Energia ja sellu, Paperi sekä Tekniset materiaalit. UPM:n palveluksessa on noin 23 000 henkilöä ja yhtiöllä on tuotantolaitoksia 15 maassa. Liikevaihto vuonna 2009 oli 7,7 miljardia euroa. UPM:n osakkeet on listattu Helsingin pörssissä.
UPM – The Biofore Company – www.upmbiofore.com ja www.upm.fi

UPM, Viestintä
Media Desk, puh. 040 588 3284
media@upm.com