UPM:n puutuotteet valittu modernin arkkitehtuurin näyttelyyn

(UPM, Helsinki, 26.3.2010 klo 10.30) – UPM on valittu puutavaran toimittajaksi arkkitehti Sami Rintalan suunnittelemaan installaatioon, joka rakentuu kesäkuussa avattavaan Lontoon Victoria & Albert – museon näyttelyyn.

Näyttelyyn "1:1 Architects Build Small Places" on kutsuttu arkkitehtejä ympäri maailmaa suunnittelemaan sisätiloihin arjesta ja kiireestä vetäytymiseen soveltuvia paikkoja. Yksi näyttelyn keskeisiä tavoitteita on esitellä yleisölle arkkitehtuuria konkreettisten mallien avulla.

Sami Rintalan suunnittelema installaatio "Ark" on lukemiselle ja tutkimiselle suunniteltu kolmikerroksinen minikirjasto, joka tarjoaa vierailijoille elämyksellisen mahdollisuuden kirjojen tutkimiseen. Kolmikerroksisen kirjatornin perusrakenne valmistetaan suomalaisesta kuusisahatavarasta, ja portaat sekä tasanteet mäntyliimalevystä.

"Kirjatorni houkuttelee museonkävijöitä kuin lamppu yöperhosia. Ulkoa käsin tornista näkyy vain valkoinen paperi, puuta sekin. Sisällä tarjoillaan värikäs kertomus planeettamme biodiversiteetistä, sen kauneudesta ja katoavaisuudesta. Joka viikko häviää 500 lajia koskaan palaamatta. Joka viikko nukkuu pois joku, joka on viimeinen oman kielensä ja kulttuurinsa edustaja. Työmme on pieni majakka, joka yrittää luotsata ihmisiä uudelle kurssille, monimuotoisuuden ja paikan hengen arvostamiseen, ihmisen sisältävään biodiversiteettiin", Rintala kertoo.

Sami Rintala on kansainvälisesti tunnustusta saanut arkkitehti, joka on palkittu muun muassa vuonna 2009 arvostetulla Global Award for Sustainable Architecture -palkinnolla kestävän arkkitehtuurin puolesta. Rintala työskentelee Norjassa yhdessä yhtiökumppaninsa Dagur Eggertssonin kanssa perustamassaan toimistossa, sekä toimii professorina Trondheimin yliopiston arkkitehtuurin laitoksella.

V&A -museon näyttelyssä esiteltävät rakennukset tutkivat teemoja, kuten leiki, työskentele, suoriudu ja opiskele, 1:1 -mittakaavassa. Näyttely on avoinna yleisölle 15.6.-31.8.2010. Lontoon V&A -museossa käy vuosittain yli 2 miljoonaa vierasta.

Lisätietoja antaa:
Antti Ratia, UPM Timber, Viestintä, puh. +358 2041 47201

UPM, Media Desk
Puh. +358 40 5883284, communications@upm.com


Taustaa toimituksille

UPM
UPM yhdistää bio- ja metsäteollisuuden ja rakentaa uutta, kestävää ja innovaatiovetoista tulevaisuutta. Tuotteemme perustuvat uusiutuviin raaka-aineisiin ja ovat kierrätettäviä. Yhtiön liiketoiminta jakaantuu kolmeen ryhmään: Energia ja sellu, Paperi sekä Tekniset materiaalit. UPM:n palveluksessa on noin 23 000 henkilöä ja yhtiöllä on tuotantolaitoksia 15 maassa. Liikevaihto vuonna 2009 oli 7,7 miljardia euroa. UPM:n osakkeet on listattu Helsingin pörssissä.
UPM – The Biofore Company – www.upm-kymmene.fi ja www.upmbiofore.com

UPM:n sahaliiketoiminta
UPM:n sahaliiketoiminta valmistaa sahatavaraa ja jalosteita rakennusteollisuuteen, huonekaluteollisuuteen ja puusepänteollisuuteen. Vuosittainen tuotantokapasiteetti on 2,3 miljoonaa kuutiometriä sahatavaraa ja jalosteita. UPM:n sahaliiketoiminnalla on tuotantolaitoksia Suomessa, Itävallassa, Ranskassa ja Venäjällä. UPM:n 5 sahaa Suomessa sijaitsevat Lappeenrannassa (Kaukas), Kajaanissa, Pietarsaaressa (Alholma), Korkeakoskella ja Porissa (Seikku). UPM:n sahaliiketoiminta työllistää noin 1200 henkilöä.

V&A Museo, South Kensington, Lontoo
V&A -museo South Kensingtonissa on maailman suurin taide- ja designmuseo, jolla on maailmassa ainutlaatuiset kokoelmat laajuudeltaan ja monipuolisuudeltaan. Museolla on jopa 3000 vuotta vanhoja esineitä eri kulttuureista, sisältäen keramiikkaa, huonekaluja, vaatteita, lasia, koruja, metallitöitä, valokuvia, veistoksia, tekstiilejä ja maalauksia. www.vam.ac.uk