UPM:n puumuovikomposiitti nykytaideteoksen rakennusmateriaalina Venetsian biennaalissa

(UPM, Helsinki, 2.6.2009 klo 9:30) – UPM:n puumuovikomposiitti näyttäytyy tänä kesänä Venetsian biennaalissa uuden terassikahvilan mielikuvituksellisessa lattiaratkaisussa. Kahvilana toimivan tilan on suunnitellut saksalainen taiteilija Tobias Rehberger ja se on osa biennaalin historiallisen pääpaikan uudistusta.

Pääosin kierrätysmateriaalista valmistettu UPM ProFi Deck -terassilankku nähdään Venetsian biennaalissa osana taideteosta, joka toimii Italian uudistetun paviljongin kahvilatilana. "Teos on saanut innoituksensa ensimmäisen maailmansodan aikana käyttöönotetusta taiteilijoiden tekemästä naamiointimaalauksesta, jolla brittien sotalaivoja ja kauppa-aluksia yritettiin saada viholliselle vaikeasti havaittaviksi", kertoo Rehberger teoksensa taustoista.

Kahvilatilaa hallitsee geometrinen kuviointi, joka peittää seiniä, lattian, joitakin huonekaluja ja jatkuu myös terassilla. Terassi on toteutettu yönmustista ja marmorinvalkoisista UPM ProFi Deck –terassilankuista.

Materiaalin ekologisuus ja kestävyys valintakriteereinä

Rehbergerin mukaan UPM ProFi Deck –terassilankku on erinomainen ratkaisu kestävän kuvioinnin luomiseen terassille. "Värivalikoima on ollut materiaalin valinnassa tietysti merkittävä tekijä, mutta kaikkein tärkeintä minulle oli ekologinen näkökulma sekä materiaalin kestävyys. On mahtavaa luoda uutta kierrätetystä materiaalista", Rehberger toteaa.

Pinta-alaltaan noin 133 neliön terassi on paikallaan ympäri vuoden, jolloin rakennusmateriaalin luontaiset ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa. UPM ProFi Deck kestää hyvin kosteutta ja kulutusta. Se on myös turvallinen kosteassakin ympäristössä hyvän kitkapintansa ansiosta. Taideteoksen värikkyyttä voidaan ihailla Venetsiassa pitkään, sillä UPM ProFi ei sisällä ligniiniä, josta johtuen se säilyttää värinsä hyvin vuodesta toiseen.

Markku Koivisto, johtaja, UPM ProFi -liiketoiminta-alue, on tyytyväinen yhteistyöhön. "Kahvilan lattia on ainutlaatuinen. Meitä ilahduttaa erityisesti mustan ja valkoisen värin innovatiivinen käyttö teoksessa. Lisäksi kahvila on erinomainen ympäristö tuotteelleemme. Se on omiaan kovissa vaatimuksissa, joita ympärivuotisessa käytössä oleva julkinen tila asettaa."

Taideteosta varten UPM on valmistanut muutaman oranssin, violetin ja keltaisen erikoislaatan, joiden muoto on sama kuin komposiittimateriaalista valmistetuilla UPM ProFi Floor -laatoilla.

Venetsian biennaali kerää Italian Venetsiaan joka toinen vuosi satojatuhansia nykytaiteen ystäviä. Näyttelyn historiallinen pääpaikka on Giardini di Catsello –puisto, jossa sijaitsevat eri maiden rakentamat ja omistamat näyttelypaviljongin. Italian Palazzo delle Esposizioni della Biennale paviljonki on kokenut laajamittaisen uudistuksen, jonka seurauksena paviljonki elää myös biennaalin ulkopuolella. Palazzo delle Esposizioni della Biennale tarjoaa yleisölle ympäri vuoden pysyviä näyttelyitä, uudelleen avatun nykytaiteen kirjaston, kirjakaupan sekä koulutustiloja.

Tobias Rehberger on 1990-luvun alussa uransa aloittanut saksalainen prosessitaiteilija. Rehberger on tullut tunnetuksi lukuisista moniulotteisista taideteoksistaan, jotka edustavat yhtä hyvin kuvataidetta, teollista muotoilua kuin käsityöperinteitä.

Lisätietoja antaa:
Johtaja Markku Koivisto, UPM ProFi, puh. 040 861 2852

UPM, Viestintä
Media Desk puh. 040 588 3284
communications@upm-kymmene.com

Kuvia ladattavissa tämän tiedotteen alta UPM:n internetsivuilta osoitteessa www.upm-kymmene.fi > Media > Uutiset

Kuva 1 (Tobias Rehberger): Tobias Rehberger sai innoituksensa ensimmäisen maailmansodan aikana käyttöönotetusta laivojen naamiointimaalauksesta.

Kuva 2 (ilmakuva, Tobias Rehberger): Kahvilatilaa hallitsee geometrinen kuviointi, joka peittää seiniä, lattian, joitakin huonekaluja ja jatkuu myös terassilla.

UPM ProFi -liiketoiminta-alue kehittää, valmistaa, markkinoi ja myy korkealaatuisia
puumuovikomposiittituotteita eri loppukäyttökohteisiin. UPM ProFi on innovatiivinen ja ympäristöystävällinen materiaali, jonka pääraaka-aineena on tarramateriaalituotannosta kierrätetty paperi ja muovi. Lisätietoja osoitteessa www.upmprofi.fi

UPM kuuluu maailman johtaviin metsäteollisuusyrityksiin. UPM:n liiketoiminta jakaantuu kolmeen ryhmään: Energia ja sellu, Paperi sekä Tekniset materiaalit. Kustannustehokkuus, muutosvalmius ja innovaatiokyky ovat kilpailukykymme perusta. UPM:n palveluksessa on noin 24 000 henkilöä ja yhtiöllä on tuotantolaitoksia 14 maassa. Liikevaihto vuonna 2008 oli 9,5 miljardia euroa. UPM:n osakkeet on listattu NASDAQ OMX Helsingin pörssissä.