UPM:n Pestovon saha saavutti miljoonan kuutiometrin rajapyykin

(UPM, Moskova, 5.2.2010) - UPM:n Pestovon sahan sahatavaratuotannossa saavutettiin miljoonan kuutiometrin raja tammikuun 2010 lopussa. UPM juhli merkkipaalua antamalla tunnustusta työntekijöille.

"Pestovon saha on tehnyt suurenmoista työtä viisivuotisen historiansa aikana. Sahan työntekijöiden erinomaisen työpanoksen sekä toiminnan jatkuvan kehittämisen ansiosta voimme nyt juhlia laadukkaan sahatavaran miljoonan kuutiometrin rajapyykkiä. Olen myös tyytyväinen, että sahatavaran laatu täyttää asiakkaidemme tiukat vaatimukset", sanoo Metsä ja sahat -liiketoiminta-alueen johtaja Tuomo Visanko.

Pestovon saha sijaitsee Novgorodin alueella Venäjällä. Sen rakentaminen alkoi vuonna 2002 ja tuotanto toukokuussa 2004. Sahan tuotantokapasiteetti on 260 000 m³ ja vuonna 2006 toimintansa aloittaneen jatkojalostetehtaan 40 000 m³. Pestovossa sahataan sekä kuusta että mäntyä, ja pääpuulaji on kuusi.

Sahan toimintaa on kehitetty jatkuvasti. Vuonna 2009 valmistunut viimeisin uudistus mahdollisti höylättyjen tuotteiden valikoiman laajentamisen kattamaan sisä- ja ulkoverhoustuotteet. Tuotteita markkinoidaan UPM:n maailmanlaajuisen myyntiverkoston kautta, ja niiden päämarkkinat ovat Venäjä, Eurooppa, Lähi-itä ja Aasian-Tyynenmeren alue.

UPM:n Pestovon saha on yksi Venäjän nykyaikaisimmista sahoista. Koko prosessin kattava laadunvalvonta takaa kaikkien tuotteiden tasaisen ja hyvän laadun. Vuonna 2009 DNV:n (Det Norske Veritas) auditoijat tarkastivat Pestovon sahan johtamisjärjestelmän. Sahalle myönnettäneen ISO 9001- ja ISO 14001 -sertifikaatit maaliskuussa 2010.

Sahalla kiinnitetään erityistä huomiota työterveyteen ja -turvallisuuteen sekä ympäristöasioihin. Puu on uusiutuva raaka-aine, ja kaikki siitä valmistetut tuotteet voidaan joko käyttää uudelleen tai kierrättää. Sahalla ja jatkojalostetehtaalla syntyneitä sivutuotteita voidaan hyödyntää muiden tuotteiden raaka-aineena tai biomassapolttoaineena energiantuotannossa.

Sahatavaran tuotantoprosessissa syntynyttä haketta ja sahanpurua käytetään kemiallisen sellun raaka-aineena. Kaarnaa hyödynnetään paikallisen voimalaitoksen energiantuotannossa. Vuonna 2009 Pestovon saha sai tunnustusta panostuksistaan työterveyteen ja -turvallisuuteen: saha valittiin alansa parhaaksi yritykseksi paikallisten tuotantolaitosten joukosta.

Pestovon sahalla ja jatkojalostetehtaalla on noin 200 työntekijää.