UPM osallistuu Botnian sellutehdashankkeeseen Uruguayssa 67 miljoonan US-dollarin pääomasijoituksella

UPM osallistuu Botnian Uruguayn sellutehdashankkeeseen 67 miljoonan US-dollarin (51 miljoonan euron) suoralla pääomasijoituksella. Botnian hallitus on tänään päättänyt rakentaa eukalyptussellua valmistavan tehtaan Fray Bentosiin Uruguayhin. Investoinnin kustannusarvio on noin 1,1 miljardia US-dollaria.

Rakennettavan sellutehtaan vuosikapasiteetti on 1 miljoonaa tonnia valkaistua eukalyptussellua. Tehtaan arvioidaan käynnistyvän vuoden 2007 kolmannen neljänneksen aikana.

"Sellutehdasinvestointi on strategisesti tärkeä UPM:n raaka-ainehankinnan kannalta ja päätös turvaa UPM:n lyhytkuitusellun saatavuutta ja riittävyyttä kilpailukykyisesti. Käytämme jo nyt merkittäviä määriä eukalyptus- ja akaasiasellua hienopaperitehtaillamme Saksassa ja Kiinassa. Kesällä valmistuva Changshun tehtaan toinen paperikone lisää korkealaatuisen eukalyptussellun tarvetta edelleen," strategisesta kehityksestä vastaava johtaja Heikki Sara sanoo.

Sellutehdashankkeen toteuttaa UPM:n osakkuusyhtiö Botnia, josta UPM:n omistusosuus on 47 prosenttia. Botnia on vuonna 2003 perustanut Uruguayhin Botnia S.A. -nimisen yhtiön, joka vastaa sellutehtaan rakentamisesta. Botnia S.A:n omistussuhteiksi on sovittu Botnia 82,1 %, UPM 12,4 % ja Metsäliitto 5,5 %.

Varmistaakseen Botnian omistuspohjan vakauden yhtiön omistajat, UPM, M-real ja Metsäliitto ovat sopineet täydennyksestä osakassopimukseen sellutehdasinvestointipäätöksen yhteydessä. Sopimuksen mukaan Botnian osakkaat tarjoavat osakkeensa muiden osakkaiden ostettavaksi mahdollisessa osake- ja ääntenenemmistönsä muutostilanteessa.

UPM:llä on ollut osakkaana Compania Forestal Oriental S.A. (FOSA) –yhtiössä sen perustamisesta lähtien vuonna 1990, jolloin UPM:n edeltäjäyhtiö Kymmene alkoi tutkia eukalyptuksen viljelyä Uruguayssa.


Lisätietoja antaa:
Johtaja Heikki Sara, strateginen kehitys, puh. 0204 15 0040


UPM
Viestintä
7.3.2005

**

Kutsu tiedotustilaisuuteen

Tervetuloa Botnian Uruguayn sellutehdashanketta koskevaan tiedotustilaisuuteen tänään 7.3.2005 klo 13.30 Ravintola Bankin auditorioon, Unioninkatu 22. Tilaisuudessa hankkeen esittelevät Botnian toimitusjohtaja Erkki Varis ja projektijohtaja Timo Piilonen sekä UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen ja M-realin toimitusjohtaja Hannu Anttila. Tilaisuus on yhteinen tiedotusvälineille ja analyytikoille.