UPM ja Artek esittelevät kaksi uutta puumuovikomposiittituotetta Milanon huonekalumessuilla

(UPM, Helsinki, 20.4.2009 klo 11.00) – UPM ProFi -puumuovikomposiitti nähdään Milanon kansainvälisillä muotoilumessuilla 22. –27. huhtikuuta kahdessa uutuustuotteessa. Parvekelaatta UPM ProFi Floor sekä Artekin 10-UNIT SYSTEM -kalustesarja esitellään kumpikin ensi kertaa messuilla.

"UPM Profi on ympäristöystävällinen ja innovatiivinen materiaali, joka sopii lukuisiin käyttökohteisiin. On hienoa nähdä, kuinka se inspiroi suunnittelijoita ja arkkitehteja. Ulkonäkö, käytännöllisyys ja materiaalin ominaisuudet kohtaavat huippusuunnittelijoiden kanssa tehtävässä yhteistyössä, jota haluamme jatkaa myös tulevaisuudessa", sanoo UPM ProFin johtaja Markku Koivisto.

Artek STUDIOn suunnittelema UPM ProFi Floor

Artek STUDIOn suunnittelema UPM ProFi Floor -parvekelaatta on raikas uutuus parvekkeiden, terassien ja pihojen sisustamiseen. Laattaa voi myös käyttää sisustuselementtinä, jonka avulla samaa pintaa voidaan jatkaa lattialta seinälle. Jokaisen laatan pinnassa oleva marmorimainen kuvio on ainutlaatuinen. UPM ProFi Floor -laattaa voidaan valmistaa monen värisenä, ja pintakuvio on joko pelkistetty tai aaltokuvioitu. Materiaalin luonnollisen pehmeä tuntu antaa tuotteelle viimeisen silauksen.

Näppärän, patentoidun X-kiinnikkeen ansiosta parveke- tai terassilaatoituksen kokoaminen ja tarvittaessa purkaminenkin on nopeaa ja helppoa. Laatan alapuoli on tarkoin suunniteltu – sähköjohdot voidaan vetää siististi ja turvallisesti laatan sisällä. UPM ProFi Floor -laattaa voidaan myös yhdistää samanpaksuisen UPM ProFi Deck -patiolankun kanssa.

10-UNIT SYSTEM – Shigeru Banin Artekille suunnittelema, UPM ProFista tehty

Artekin uuden huonekalukonseptin, 10-UNIT SYSTEMin, on suunnitellut japanilainen arkkitehti Shigeru Ban. Sarja perustuu vain yhteen kappaleeseen, L:n muotoiseen komponenttiin. L-komponentteja voidaan yhdistää tuolin, pöydän tai penkin muotoon. Kappaleet valmistetaan UPM ProFi puumuovikomposiitista.

Ville Kokkonen, Artekin tutkimus- ja tuotekehityspäällikkö ja Artek STUDIOn vetäjä, kertoo, että materiaalin tuntu on Artekin suunnittelijoille hyvin tärkeä: "UPM ProFissa on ainutlaatuinen, hieman karvamainen, luontaisesti pehmeä ja lämmin tuntu, joka ei muistuta mitään muuta materiaalia."

UPM:n, Artekin ja Shigeru Banin menestyksekäs yhteistyö on alkanut jo vuonna 2007. Ekologisen arkkkitehtuurin edelläkävijänä tunnettu Ban suunnitteli tuolloin UPM ProFista rakennetun Artek Paviljongin Milanon muotoilumessuille. Milanon näyttelyn jälkeen paviljonki pystytettiin Helsinkiin, Design Miami -näyttelyyn Floridaan ja lopulta myytiin Sothebyn huutokaupassa New Yorkissa 2008.

Tuote- ja materiaalikehitys painopisteenä

Ensimmäiset UPM ProFi -tuotteet on valmistettu suulakepuristamalla. Uuden parvekelaatan ja kalustesarjan myötä tuotannossa otetaan käyttöön myös ruiskuvalutekniikka. Yhdessä patentoidun raaka-aineenkäsittelymenetelmän kanssa se avaa uusia mahdollisuuksia komposiittisovelluksille.

"Panostamme materiaalitekniikkaan ja tuotekehitykseen. UPM ProFi on kulutusta, kosteutta ja UV-säteilyä hyvin kestävä materiaali. Nämä luontaiset ominaisuudet tekevät UPM ProFista ihanteellisen ulkokäyttöön, mihin nyt keskitymmekin", kertoo Koivisto.

Yksi näyttävä esimerkki puumuovikomposiitin innovatiivisesta käytöstä saadaan Shanghai World Expo 2010 -maailmannäyttelystä. UPM valmistaa puumuovikomposiitista arkkitehdin projektia varten suunnittelemia moderneja paanuja, joilla Suomen näyttelypaviljonki Kirnu verhotaan.

UPM ProFi Floor ja 10-UNIT SYSTEM tulevat molemmat nähtäville UPM:n näyteikkunaan Eteläesplanadi 2:ssa ja Artekin myymälän ikkunaan Eteläesplanadi 18:ssa sekä Milanon muotoilumessuille Artekin messuosastolla C14 hallissa 12.

Lisätietoja antaa:
Johtaja Markku Koivisto, UPM ProFi, p. 040 861 2852
Tutkimus- ja tuotekehityspäällikkö ja Artek STUDIOn vetäjä Ville Kokkonen, Artek, p. 050 324 3285

Kuvia on ladattavissa lehdistötiedotteen alla olevista linkeistä osoitteessa www.upm-kymmene.fi > Media.

UPM ProFi -liiketoiminta-alue kehittää, valmistaa, markkinoi ja myy korkealaatuisia puumuovikomposiittituotteita eri loppukäyttökohteisiin. UPM ProFi on innovatiivinen ja ympäristöystävällinen materiaali, jonka pääraaka-aineena on tarramateriaalituotannosta kierrätetty paperi ja muovi. Lisätietoja osoitteessa www.upmprofi.fi.

UPM kuuluu maailman johtaviin metsäteollisuusyrityksiin. UPM:n liiketoiminta jakaantuu kolmeen ryhmään: Energia ja sellu, Paperi sekä Tekniset materiaalit. Kustannustehokkuus, muutosvalmius ja innovaatiokyky ovat kilpailukykymme perusta. UPM:n palveluksessa on noin 25 000 henkilöä ja yhtiöllä on tuotantolaitoksia 14 maassa. Liikevaihto vuonna 2008 oli 9,5 miljardia euroa. UPM:n osakkeet on listattu NASDAQ OMX Helsingin pörssissä.