UPM Pakkausvahti valvoo Lapin Lihan suojakaasuun pakattuja elintarvikkeita

(UPM, Helsinki, 25.2.2008) – Suomalainen elintarvikevalmistaja Lapin Liha alkaa käyttää UPM Pakkausvahtia tietyissä kuluttajapakkauksissaan kevään 2008 aikana. UPM Pakkausvahtia on tähän mennessä testattu onnistuneesti Lapin Lihan tehtaanmyymälässä ja Tampereen Yliopistollisessa sairaalassa.

UPM Pakkausvahti on pakkauksessa oleva tarra, jonka keskellä oleva tunnistin kertoo suojapakkauksen eheyden. Tarran värin muuttuminen läpinäkyvästä siniseksi kertoo, että hapettoman pakkauksen suojakaasu on korvautunut ilmalla pakkauksen rikkoutumisen tai vuotamisen takia.

UPM Pakkausvahdin värimuutos perustuu laminaattikerrosten välissä indikaattorin hapetuspelkistysreaktioon. UPM Pakkausvahti –tarra sijoitetaan suojakaasupakkauksen sisäpuolelle, josta se voidaan lukea läpinäkyvän pakkauskalvon läpi.

Suojakaasupakkaamista käytetään pakattaessa mm. tuoretta lihaa, leikkeleitä, kahvia, juustoa, eineksiä ja tuoreita hedelmiä. Suojakaasupakkaamisen etuja ovat mm. tuotteiden tasainen laatu, tuotteiden ulkonäkö, maku ja ravintoarvo säilyvät paremmin ja säilyvyys paranee.

Suojakaasupakkaaminen eli kontrolloitu (CA) tai modifioitu ilmakehäpakkaaminen (MAP) on elintarvikkeissa yleisesti käytetty pakkausmuoto. Ilma voi aiheuttaa elintarvikkeen laadun heikentymistä kuten pilaajamikrobien kasvua, väri- ja aromiaineiden menetystä, epätoivottuja hajuja, ravintoarvon menetystä, rakenteen muutoksia kuten kuivumista ja nahistumista tai härskiintymistä.

Lisätietoa ja kuvamateriaalia osoitteessa www.pakkausvahti.fi.

Lisätietoja antavat:
Timo Äijälä, UPM, Venture Manager, Smart Labels, puh. 040 760 6210
Myyntijohtaja Jukka Vanhala, Lapin Liha Oy, puh. 0400 307 093


UPM lyhyesti
UPM kuuluu maailman johtaviin metsäteollisuusyhtiöihin. Yhtiön liikevaihto vuonna 2007 oli 10 miljardia euroa, ja sen palveluksessa on noin 26 000 henkilöä. UPM:n päätuotteita ovat painopaperit, tarramateriaalit ja puutuotteet. Yhtiöllä on tuotantolaitoksia 14 maassa, ja sen päämarkkina-alueet ovat Eurooppa ja Pohjois-Amerikka. UPM:n osake on listattu pörssiin Helsingissä ja yhtiöllä on ADR-ohjelma Yhdysvaltojen OTC-markkinoilla. www.upm-kymmene.fi

UPM tekee yhteistyötä asiakkaidensa kanssa kehittääkseen innovatiivisia tuotteita. UPM:n Corporate Venturing –osaston tavoitteena on synnyttää UPM:lle uusia liiketoimintoja seuraamalla ja kehittämällä pääasiassa uusiin teknologioihin perustuvia tuotteita ja prosesseja, kuten elintarviketeollisuudelle suunnattuja älypakkauksia. Venturing-hankkeista ovat syntyneet mm. RFID-etätunnisteliiketoiminta, sähköinen paperi ja puumuovikomposiitti.

Lapin Liha lyhyesti
Lapin Liha Oy on nykyaikainen ja kehittyvä laadukkaitten liha-, lihajaloste- ja pakastetuotteiden valmistaja. Poronlihan jalostajana Lapin Liha on Suomen suurin. Lapin Lihan tuotantolaitos Rovaniemellä työllistää yli 70 henkilöä. Yhtiö on perustettu vuonna 1989.