UPM-Kymmene vahvistaa tarraliiketoimintaansa yritysostolla - Jalostusteollisuuden rakennetta selkiytetään myymällä Walki Films

UPM-Kymmene ostaa yhdysvaltalaiselta Bemis Company, Inc:lta sen tarraliiketoiminnan MACtacin 420 miljoonalla US-dollarilla ja myy erillisellä sopimuksella tulosyksikkönsä Walki Filmsin Bemisille 70 miljoonalla US-dollarilla. Yrityskaupalla UPM-Kymmene vahvistaa tytäryhtiönsä Raflatacin maailmanlaajuista liiketoimintaa. Tavoitteena on saattaa yrityskaupat lopullisesti päätökseen kuluvan vuoden aikana. Kauppojen toteutumiset edellyttävät kilpailuviranomaisten hyväksyntöjä.

MACtacin liikevaihto oli viime vuonna noin 500 miljoonaa dollaria. Sillä on viisi tuotantolaitosta Yhdysvalloissa, yksi Belgiassa sekä yhteisyritys Meksikossa. Raflatac valmistaa tarralaminaattia yhdeksässä maassa. Sen liikevaihto oli viime vuonna 600 miljoonaa dollaria.

Raflatacin osuus Yhdysvaltain tarraetikettimarkkinoista kasvaa kaupan myötä merkittävästi ja sen osaaminen uusilla erikoistuotealueilla lisääntyy. Laajeneva tuotepohja vahvistaa liiketoimintaa niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. Tuotepaletti täydentyy graafisilla tuotteilla sekä teknisillä tarroilla ja teipeillä. Graafisia tarroja käytetään muun muassa ulkomainontaan rakennuksissa ja kulkuneuvoissa, ja teknisiä tuotteita elektroniikka- ja autoteollisuudessa. Graafisten ja teknisten tarrojen jalostusaste on korkea ja molemmat käyttöalueet ovat nopeasti kasvavia.

Osapuolten tehtaat täydentävät toisiaan ja tarjoavat mahdollisuuden tehokkuuden lisäykseen tuotantolinjojen erikoistuessa. Myös logistiikassa ja hankinnoissa syntyy synergiaetuja. Raflatacin globaali organisaatio tarjoaa hyvät edellytykset kasvattaa graafisten ja teknisten tuotteiden myyntiä. MACtacilla on myös Rafsec-älytarrakehitystä täydentävää teknologiaa. Yhdistymisellä arvioidaan saavutettavan 28 miljoonan dollarin synergiahyödyt vuoden 2004 loppuun mennessä. Yritysoston arvioidaan lisäävän yhtiön osakekohtaista tulosta vuonna 2003.

Walki Films on yksi Euroopan johtavista tyhjiö- ja suojakaasukalvojen valmistajista elintarviketeollisuudelle. Sillä on tuotannollista toimintaa Valkeakoskella ja Epernonissa, Ranskassa. Yksikön liikevaihto viime vuonna oli 123 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 500. Walki Filmsin myynnistä saatava myyntivoitto on noin 15 miljoonaa euroa.

UPM-Kymmenen jalostusteollisuuteen kuuluvat tarralaminaatteja valmistava Raflatac, silikonoituja irrokemateriaaleja valmistava Loparex sekä kääreitä ja yhdistelmämateriaaleja valmistava Walki Wisa, jotka ovat kaikki johtavia alallaan.

UPM-Kymmene Oyj:n toimitusjohtajan Juha Niemelän mukaan vaativia elintarvikekalvoja valmistava Walki Films on erinomainen yksikkö, mutta sen yhteys yhtiön muuhun liiketoimintaan oli etäinen.

"Jalostusteollisuus on jatkossakin merkittävä osa UPM-Kymmenen kasvustrategiaa. Pitkäjänteisellä kehitystyöllä ja useilla yritysostoilla ja -myynneillä toimialalla on päästy nyt aiottuun kokonaisuuteen. MACtac saa nyt omistajan, joka on sitoutunut liiketoimintaan ja tulee kehittämään sitä. Myös Walki Filmsin uusi omistaja on johtava omalla alallaan ja sitoutunut liiketoiminnan kehittämiseen", Juha Niemelä sanoo.


Lisätietoja antavat:
Toimialajohtaja Pentti Kallio, UPM-Kymmene, Jalostusteollisuus, puh. 0204 15 0015
Talous- ja rahoitusjohtaja Kari Toikka, UPM-Kymmene, puh. 0204 150014


UPM-Kymmene Oyj
Viestintä
21.8.2002


Taustatietoa toimituksille:

UPM-Kymmene Oyj on yksi maailman johtavia paperiyhtiöitä. UPM-Kymmenen liiketoiminta keskittyy aikakauslehtipapereihin, sanomalehtipapereihin, hieno- ja erikoispapereihin, jalostusmateriaaleihin sekä puutuotteisiin.Yhtiöllä on yli 300 tuotantolaitosta 17 maassa ja kattava myynti- ja jakeluverkosto. UPM-Kymmenen liikevaihto vuonna 2001 oli EUR 9,9 miljardia ja sen palveluksessa työskentelee noin 36 000 henkilöä. UPM-Kymmenen osakkeet on listattu Helsingin ja New Yorkin pörsseissä. Lisätietoja: www.upm-kymmene.com.

Bemis Company, Inc. valmistaa joustopakkauksia ja tarralaminaatteja elintarviketeollisuudelle, kuluttajatuotteille sekä teollisuusyrityksille. Se on Pohjois-Amerikan johtava joustopakkausten valmistaja. Yhtiö on perustettu 1858, ja viime vuonna sen myynti oli USD 2.3 miljardia. Yhtiön palveluksessa on 11 000 henkilöä, sillä on 49 tuotantolaitosta kahdeksassa maassa ja sen pääkonttori sijaitsee Minneapolisissa. Lisätietoja: www.bemis.com.

Raflatac on yksi maailman johtavia paperipohjaisten ja synteettisten tarralaminaattien valmistajia ja osa UPM-Kymmene -konsernia. Raflatacilla on tehtaat viidessä maanosassa sekä laaja terminaalien ja myyntikonttorien verkosto ympäri maailmaa. Raflatac työllistää lähes 2000 henkilöä ja sen liikevaihto vuonna 2001 oli 670 miljoonaa euroa. Lisätietoja: www.raflatac.com.

MACtac on merkittävä tarralaminaattien valmistaja, jonka tuotteita käytetään monessa loppukäytössä: painolaitoksissa, graafisessa suunnittelussa, pakkausteollisuudessa, digitaalisessa ja valokuvatulostuksessa, teollisilla kokoonpanolinjoilla, lääketeollisuudessa ja viestinnässä. MACtac on Bemis Company Inc.:n tytäryhtiö. Sen pääkonttori sijaitsee Stowssa Ohiossa ja sillä on tuotantolaitoksia ja jakelupisteitä useassa maassa. Yhtiön liikevaihto vuonna 2001 oli noin 500 miljoonaa US-dollaria. Lisätietoja: www.MACtac.com.

Walki Films on yksi Euroopan johtavista tyhjiö- ja suojakaasukalvojen valmistajista elintarviketeollisuudelle. Sillä on tuotannollista toimintaa Valkeakoskella ja Epernonissa, Ranskassa. Yksikön liikevaihto vuonna 2001 oli 123 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa työskentelee 500 henkilöä.