UPM-Kymmene täydensi nykytaiteen kokoelmaansa

UPM-Kymmene on hankkinut kevään aikana suomalaista nykytaidetta, jonka tarkoituksena on täydentää yhtiön laajaa kotimaisen taiteen kokoelmaa. UPM-Kymmenen kokoelmissa on tällä hetkellä runsaat 2 000 teosta.

Hankinta liittyy viime syksynä Helsingissä järjestettyyn Metsän henki -näyttelyyn, jossa UPM-Kymmene toi suuren yleisön nähtäville runsaat sata teosta omista kokoelmistaan. Näyttelyssä kävi vajaan kuukauden aikana yli 15 000 taiteenystävää.

"Näyttelyn kuluessa syntyi ajatus, että kokoelmaa olisi syytä täydentää, koska siinä ei ollut ainuttakaan 2000-luvun teosta. Tältä pohjalta näyttelyn valtuuskunta teki päätöksen, että Metsän hengen pääsylipputulot käytetään kokonaisuudessaan uuden kotimaisen kuvataiteen hankintaan", kertoo yhtiön kulttuuriasioista vastaava johtaja Eero Niinikoski.

Hankintaraadin puheenjohtajana toimi Metsän henki -näyttelyn taidehistoriallinen asiantuntija, professori Annika Waenerberg. "Raati piti tärkeänä, että uudet teokset liittyvät ajatuksellisesti yhtiön kokoelmaan, jossa on runsaasti eri aikoina hankittuja tilausteoksia. Toinen periaate oli se, että pitäydymme hankinnoissa etupäässä maalauksissa. Näin ollen esim. veistokset ja grafiikka jäivät tämän kierroksen ulkopuolelle", Niinikoski toteaa.

UPM-Kymmenen uuteen pienkokoelmaan ostettiin kaikkiaan 15 eri työtä, joista mm. Robert Lucanderin juuri valmistunut Kullervo-teos on ennättänyt herättää runsaasti mielenkiintoa. Kysymyksessä on pastissi eli jäljitelmä Akseli Gallen-Kallelan tunnetusta Kullervo-maalauksesta.

Teoksia ostettiin lisäksi Anna Retulaiselta, Paul Osipowilta, Sami Lukkariselta, Ola Kolehmaiselta, Ilona Suoniolta ja Pekka Hannulalta. Kolehmaisen työ on suurikokoinen taidevalokuva Pariisin arabi-instituutista ja Suonion sekä Hannulan teoksen edustavat kotimaista paperitaidetta, jonka tukijoihin UPM-Kymmene on kuulunut jo toistakymmentä vuotta.


UPM-Kymmene Oyj
Viestintä
16.5.2002