UPM Gradasta valmistetut tuotteet menestyivät Slow Wood 2012-muotoilukilpailussa

(UPM, Lahti, 15.11.2012) –  Suunnittelijat Pasi Kärkkäinen ja Marius Temming ovat voittaneet ensimmäisen palkinnon UPM Gradasta valmistetulla Pumpa-jakkarallaan valtakunnallisessa Slow Wood 2012-kilpailussa. Kilpailun tulokset esiteltiin muotoiluteollisuuden OLO.MUOTO’12 erikoistapahtumassa. Kilpailutyön inspiraationa on kurpitsa, jonka kahdeksan taivutettua sivua toimivat jakkaran jalkoina. Jakkara on kokonaisuudessaan valmistettu UPM:n kehittämästä uudesta lämpömuovattavasta UPM Grada -puulevystä. Ennakkoluulottomasta ja teknisesti haastavasta muodosta huolimatta jakkara oli huomattavasti helpompi toteuttaa Grada-teknologiaa hyödyntäen kuin perinteisellä tavalla.

”Tutustuin UPM Gradaan jo lopputyötä tehdessäni. Kun aloimme Mariuksen kanssa ideoida työhön liittyvää valmistustekniikkaa ja muotoa, jossa ilmapallon paineilmaa hyödynnettäisiin, UPM Grada -materiaali tuli mieleen ainoana vaihtoehtona. Etsimme nyt Pumpa-jakkaralle kiinnostunutta kaupallistajaa ja valmistajaa, joka voisi viedä jakkaran kansainvälisille markkinoille. Milanon huonekalumessut voisivat olla hyvä foorumi esitellä tämä uusi tuote”, totesi suunnittelija Pasi Kärkkäinen

Myös Panu Turusen kolmannen palkinnon voittanut North-ovimalli hyödyntää UPM Grada-materiaalia. UPM Gradan ainutlaatuisia muotoiluominaisuuksia on käytetty voittajatyössä valaistuksen kätkemiseksi ovilehden kaarevan muodon alle siten, että valaistus korostaa oven elävää puupintaa.

”Tässä kilpailutyössä UPM Grada materiaalin mahdollisuuksista on vasta ensimmäinen esimerkki. Materiaalia ja siihen liittyvää uutta toteutustapaa hyödyntäen voimme rakentaa Skaalalla kilpailutyön ympärille laajan ja kaupallisen tuoteperheen vaivattomasti. Materiaali soveltuu hienosti esimerkiksi kaarevapintaisiin akustiikkalevyihin sekä seinä- että kattopintoihin”, sanoo oven suunnitellut ikkuna- ja ovivalmistaja Skaala Oy:n muotoilupäällikkö Panu Turunen.

”Suunnittelijat oivalsivat hienosti UPM Gradan mahdollisuudet visuaalisesti näyttävien tuotteiden suunnittelussa. Olemme iloisia, että uuden materiaalin mahdollisuudet huomataan niin kauniina lopputuotteina kuin helppona ja tehokkaana tuotantoteknologiana,” kiitti UPM Gradasta vastaava päällikkö Mikko Tilli.

UPM Grada on UPM:n kehittämä uusi, innovatiivinen lämpömuovattava puumateriaali muotopuristeiden valmistukseen. Grada-teknologia uudistaa puumateriaalin muotoilun ja avaa muotoilulle uusia, perinteisellä muotopuristustekniikalla saavuttamattomia mahdollisuuksia.

UPM Gradan ainutlaatuiset muotoiluominaisuudet tukevat visuaalisesti näyttävien, laadukkaiden ja käytännöllisten huonekalujen, valaisimien ja sisutuselementtien suunnittelua.

UPM Grada® – Safe, durable, ecological – www.upmgrada.com

Lisätietoja antaa:
Mikko Tilli, UPM Vaneriliiketoiminta, puh. 040 674 3809

UPM, Viestintä
Media Desk, puh. 040 588 3284
media@upm.com

www.twitter.com/UPM_News

UPM yhdistää bio- ja metsäteollisuuden ja rakentaa uutta, kestävää ja innovaatiovetoista tulevaisuutta. Tuotteemme valmistetaan uusiutuvista raaka-aineista ja ovat kierrätettäviä. Yhtiön liiketoiminta jakaantuu kolmeen ryhmään: Energia ja sellu, Paperi sekä Tekniset materiaalit. UPM:n palveluksessa on noin 24 000 henkilöä ja yhtiöllä on tuotantolaitoksia 16 maassa. Vuosittainen liikevaihto on yli 10 miljardia euroa. UPM:n osakkeet on listattu Helsingin pörssissä.
UPM – The Biofore Company - www.upm.com

UPM vaneriliiketoiminta tarjoaa korkealaatuisia WISA®-vanereita ja -viiluja pääasiassa rakentamiseen ja kuljetusvälineteollisuuteen sekä UPM Grada® lämpömuovattavaa puulevyä huonekaluihin ja valmistavaan teollisuuteen. UPM:n vaneriliiketoiminnan liikevaihto oli noin 376 miljoonaa euroa vuonna 2011 ja sen palveluksessa on noin 2500 henkilöä, joista 1700 Suomessa. UPM:llä on kuusi vaneritehdasta ja yksi viilutehdas Suomessa sekä vaneritehtaat Venäjällä ja Virossa –  www.wisaplywood.com