"Tunteiden peili" - UPM:n Haindl-kokoelman pohjalta koottu näyttely esittelee töitä ensimmäistä kertaa julkisesti

(UPM, Helsinki, 10.12.2008) - UPM:n omistukseen tuli Haindl-yritysoston myötä Augsburgiin Etelä-Saksaan sijoitettu kansainvälinen nykytaiteen kokoelma, johon kuuluu runsaat 200 teosta, maalauksia, veistoksia ja paperipohjaisia töitä. Kokoelman arvokkaimman osan, 30 teosta, yhtiö siirsi edelleen UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön omistukseen.

Kokoelman synty osui 1980-luvun puoliväliin, aikaan jolloin uusi ekspressionistinen maalaustaide oli kuvataiteen eturintamassa ja näyttelyt kaikkialla maailmassa täyttyivät suurista ja tunnevoimaisista teoksista.

Kokoelman painopiste on aikakauden saksalaisessa taiteessa. Se sisältää maalauksia, piirustuksia ja grafiikkaa kansainvälisesti tunnetuilta ja edelleen hyvin merkittäviltä taiteilijoilta, esimerkkeinä Markus Lüpertz, A.R. Penck ja Sigmar Polke.

David Hockneyn, Per Kirkebyn ja Frank Stellan teokset antavat kokoelmalle maantieteellistä laajuutta, Arnulf Rainerin, Asger Jornin ja Antoni Tàpiesin kaltaiset eurooppalaiset klassikot puolestaan ajallista syvyyttä.

Kyseessä on kuitenkin selvästi yksityinen kokoelma, keräilijöidensä näköinen. Siksi siihen sisältyy esimerkkejä myös vähemmän tunnetuilta taiteilijoilta, monet heistä baijerilaisia. Yhdessä kokoelman teokset välittävät kuitenkin varsin kiinnostavaa kuvaa siitä, miltä nykytaiteen kartta näytti 1900-luvun lopussa eteläsaksalaisesta perspektiivistä nähtynä.

Kokoelman pohjalta koottu näyttely "Tunteiden peili" esittelee sen helmiä ensimmäistä kertaa julkisesti. Noin 40 teosta käsittävä näyttely on esillä Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä talvikaudella 2008–09 ja Kouvolan taidemuseossa keväällä 2009.

Näyttelyn on tuottanut UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö.

"Tunteiden peili" – näyttely Amos Andersonin taidemuseossa 9.2.2009 asti.
Yrjönkatu 27, 00100 Helsinki
Avoinna
31.12.2008 saakka: ma–pe 10–18, la–su 11–17
2.1.2009 lähtien: ma, to & pe 10–18, ti suljettu, ke 10–20, la–su 11–17