Satelliittisääksi-Jukka ylittää muuttomatkallaan Saharan

(UPM, Helsinki, 31.3.2010 klo 15.00) – Satelliittisääksi-Jukka on pitkällä muuttomatkalla talvehtimisalueeltaan Kamerunista kohti hämäläisiä kotikontujaan. Sääksen muuttomatkaa seurataan projektissa, johon myös UPM osallistuu monimuotoisuusohjelmallaan.

Jukka aloitti paluumuuton 23. maaliskuuta. Tällä hetkellä Jukka on matkalla Algerian yllä ja lentokilometrejä on takana jo 1 575. Jukka suuntaa kohti luodetta, mikä hieman arveluttaa satelliittisääksiprojektin tutkijoita. Jukka näyttäisi valinneen pisimmän mahdollisen reitin Saharan autiomaan ylittämiseen – linnun nokka on kohti Gibraltaria. Autiomaataival on vaativa lyhyimmälläkin reitillä, sillä ruotsalaistutkimusten mukaan jopa kolmannes nuorista petolinnuista menehtyy Saharaan ensimmäisellä syysmuutollaan.

Kalasääksikoiras Jukka rengastettiin viime kesänä aikuisena pesäpaikaltaan Pälkäneeltä. Viime vuoden syyskuussa Jukka aloitti matka kohti talvehtimisaluetta, jonne lintu päätyi lokakuun lopulla. Tutkijat uskovat, että Jukka etsiytyi vanhoille tutuille talvehtimismailleen Kameruniin. Siellä lintu on viettänyt noin viisi kuukautta vain muutaman neliökilometrin alueella. Lintu on levännyt ja nälän yllättäessä vain piipahtanut lähijoelle kalaan.

Satelliittisääksiprojektia toteuttavat yhteistyössä Luonnontieteellinen keskusmuseo, Sääksisäätiö ja UPM. Hankkeen tieteellisenä johtajan toimi professori Pertti Saurola.

Yhteistyö Sääksisäätiön kanssa on osa UPM:n monimuotoisuusohjelmaa. Sääksisäätiön työsarkaan kuuluu seuranta ja sääksen suojelun edistäminen Suomessa. UPM on laatinut ohjeiston metsien käsittelystä sääksen pesimisalueilla yhteistyössä säätiön kanssa. Sääksen tekopesäverkostoa kehitetään rakentamalla uusia pesiä sopiviin kohteisiin. Suurin osa maamme sääksistä tekee pesänsä ihmisen rakentamille alustoille. Tallentamalla pesimäpaikat paikkatietojärjestelmään laji voidaan myös ottaa huomioon metsäsuunnitellussa ja metsien käsittelyssä. Tutkimuksessa karttuvaa lajitietoa voidaan hyödyntää lajin suojelutyössä.

Jukan matkaa voi seurata Luonnontieteellisen keskusmuseon verkkosivujen kautta osoitteessa: www.fmnh.helsinki.fi/elainmuseo/satelliittisaakset/jukka

Lisätietoja antavat:

Projektin tieteellinen johtaja prof. Pertti Saurola
Luonnontieteellinen keskusmuseo
p. 050 402 4042
pertti.saurola(at)helsinki.fi

Sääksisäätiö
Juhani Koivu
Sääksisäätiön asiamies
p. 0400 499 395
juhani.koivu(at)aina.net

UPM Metsä
Ympäristöjohtaja Timo Lehesvirta
p. 0400 752 212
timo.lehesvirta(at)upm.com