Repovesi kutsuu retkeilemään

(UPM, Valkeakoski, 14.10.2008) - Pohjois-Kymenlaaksossa sijaitseva Repovesi on yksi maamme uusimmista kansallispuistoista. Suojeltu kokonaisuus koostuu kansallispuistosta ja sen yhteyteen perustetusta Aarnikotkan metsän suojelualueesta, joka on UPM:n omistama.

Alueen kokonaispinta-ala on noin 3 000 hehtaaria. Repovedelle on tunnusomaista jylhät kalliomaisemat ja karut havupuuvaltaiset metsät sekä vesistöjen vaihteleva mosaiikki. Repoveden metsiä on aikanaan käsitelty metsätalouden toimenpitein, mutta alueella on myös luonnontilaisempia alueita. Ennallistamishankkeilla edistetään metsien muuttumista luonnontilaiseen suuntaan. Repoveden tunnuslaji on kaakkuri, jonka aavemaiset soidinhuudot kaikuvat keväisin rantojen kallioseinämissä.

Repoveden alueen hoitoa ja käyttöä suunnittelee hoitokunta, jossa on UPM:n, Metsähallituksen ja paikallisen ympäristökeskuksen edustus. Metsähallitus vastaa alueen käyttöä koskevasta käytännön toteutuksesta.

Repovesi soveltuu sekä päiväretkiin että pidempiin vaelluksiin kävellen tai meloen. Alueella voi myös telttailla. Vuonna 2003 persutetusta Repoveden kansallispuistosta on tullut yksi Suomen suosituimmista luontoretkikohteista.