Nykyistä suurempia kuormia kuljettavien puutavara-autojen kehitystyö jatkuu

(UPM, Helsinki, 14.8.2014, klo 11.00)  -  UPM:n avainyrittäjän Orpe-Kuljetuksen ideoimia neljä nippua kerralla kuljettavia suuria ajoneuvoyhdistelmiä testattiin kesällä 2013 Lappeenrannan lentokentällä. Testitulosten pohjalta puutavaraperävaunuja valmistava Jyki Oy on kehittänyt uudentyyppisen perävaunuyhdistelmän, jonka ensimmäisen osan testaus maantiellä on alkamassa. Testikuljetuksissa lastina Orpen ammattilaisten kuljettamissa yhdistelmissä on UPM:n eri tehtaiden käyttämiä puutavaralajeja nykyisen tieliikennelain sallima määrä.

Yhdistelmän perävaunujen suunnittelussa on testien lisäksi hyödynnetty Jykin kokemusta raskaiden massojen kuljettamisessa ja suunniteltu vakaasti käyttäytyvä yhdistelmä isolle kokonaispainolle. Perävaunun matalista renkaista on saatu täysi hyöty optimoimalla kuormatilan koko käyttäen pokattua runkorakennetta.

”Puoliperävaunun viimeisenä olevalla ohjautuvalla akselilla parannetaan kääntyvyyttä ja vähennetään viimeisen perävaunun ”oikomista”.  Puoliperävaunua ja yhdistelmässä viimeisimpänä kulkevaa varsinainen perävaunua voidaan tarvittaessa käyttää molempia erikseenkin.  Yhdistelmän akselipainot jäävät nykyisin sallittuja alhaisemmiksi”, sanoo Jyki Oy:n suunnittelupäällikkö Matti Kultala.

Oleellinen osa turvallista kuljetusta on tehokas vetoauto. Orpe-Kuljetus on valinnut vetoautoksi Volvon.

”Volvo on ollut mukana suuren hyötykuorman puutavara-autoyhdistelmien testauksessa Ruotsissa, mikä puoltaa sen valintaa myös meidän vetoautoksemme”, sanoo Orpe-Kuljetuksen toimitusjohtaja Seppo Ora.

”Meillä on erinomaiset kokemukset vastaavanlaisista yhdistelmistä niin ruotsalaisista kuin kotimaisista erikoishankkeista, jossa tehostetaan tavarakuljetuksia. Uuden Volvo malliston FH16 -vetoauto 750 hevosvoimaisella moottorillaan on oiva valinta vetoautoksi. Volvo FH16 täyttää tiukat EURO 6-päästömääräykset ja edustaa tekniikaltaan kuorma-autoalan viimeisintä teknologiaa. Volvo FH16 on optimaalinen tällaiseen kuljetustehtävään kestävyytensä, voimansa sekä alhaisten käyttökustannustensa puolesta”, sanoo Volvo Finland AB:n tuotepäällikkö Juha-Matti Raatikainen.

”Orpe-Kuljetuksella on Liikenteen turvallisuusvirastossa, Trafissa sisällä hakemus kokonaispainoltaan yli 76 tonnia painavalle ja yli 25,25 metriä pitkälle yhdistelmälle”, kertoo Seppo Ora. ”Jykin uuden puoliperävaunun testaus on osa valmistautumista suuren yhdistelmän testauksen aloittamiseen, jos Trafi myöntää meille hakemamme poikkeusluvan”

”Poikkeusluvan käsittely on edennyt yhteistyössä tienpitäjien kanssa loppusuoralle. Orpe ja UPM ovat löytäneet hyviä ratkaisuja reitin ja ajoneuvojen osalta, jotka ovat vieneet projektia eteenpäin tasaisen varmasti”, kertoo liikennekelpoisuusyksikön päällikkö Otto Lahti Trafista.

Poikkeuslupaa testata ja kehittää uutta ajoneuvoyhdistelmää on haettu UPM:n puutavaran kuljetukseen reitillä Kotka – Kuusankoski – Savonlinna – Lappeenranta – Pellos – Kuusankoski.

”Tavoitteenamme on, että yhdistelmä ajaa tällä reitillä aina täydessä lastissa”, sanoo UPM:n Itä-Suomen integraattialueen aluejohtaja Esa Korhonen. ”Näin toimien voimme parantaa kustannustehokkuutta ja vähentää pääteillä liikkuvien puutavara-autojen määrää, mikä alentaa onnettomuusriskiä sekä myös päästöjä kuljetettua yksikköä kohti.”

”Turvallisuus on meille ykkösasia myös tässä hakkeessa”, sanoo UPM:n Itä-Suomen integraattialueen kehitysasiantuntija Janne Kukkura. ”Yhdessä Orpen ja muiden hankkeessa mukana olevien kanssa olemme käyneet läpi mahdolliset riskit ja miten ne voidaan välttää. Koulutamme myös kaikki uutta yhdistelmää ajavat kuljettajat suljetulla radalla ennen kuin liikennöinti maantiellä alkaa.”

Yhdistelmän testaus ja kehitystyö jatkuu osana Metsäteollisuus ry:n ja Metsä-Tehon koordinoimaa hanketta, jossa asiantuntijana toimii myös Oulun yliopiston professori Mauri Haatajan tutkimusryhmä.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Seppo Ora, Orpe-Kuljetus Oy, puhelin 040 961 7118
Suunnittelupäällikkö Matti Kultala, Jyki Oy, puhelin 040 750 9865
Tuotepäällikkö Juha-Matti Raatikainen, Volvo Finland AB, puhelin 050-5601815
Aluejohtaja Esa Korhonen, UPM:n puunhankinta ja metsätalous, puhelin 0400 366 991
Kehitysasiantuntija Janne Kukkura, UPM:n puunhankinta ja metsätalous, puhelin 040 548 6305
Yksikönpäällikkö, Otto Lahti, Trafin luvat ja hyväksynnät toimiala, puhelin 0295345259