Maailman ensimmäiset PEFC-sertifioidut tuotteet lähtivät Schauman Woodilta Lahdesta Hollantiin

UPM-Kymmene-konserniin kuuluva Schauman Wood Oy luovutti maailman ensimmäiset PEFC-ympäristömerkillä leimatut tuotteet hollantilaisasiakkaalleen Lahdessa tiistaina 21.11.2000. Schauman Wood sai PEFC-ympäristömerkin käyttöoikeuden lokakuussa ja pystyi nyt toimittamaan ensimmäiset PEFC-merkin käyttöoikeuden omaavat WISA-vanerituotteet asiakkaalleen asti. Ensimmäisinä leimattavina tuotteina ovat hollantilaiselle RET Jongeneelille menevät WISA-vanerituotteet sekä kaikki Schauman Woodin valmistamat parkettivanerit.

Rakennustarvikkeiden maahantuoja ja jakeluketju RET Jongeneel on Schauman Woodin Pelloksen tehtaiden suurin asiakas. Valtaosa RET Jongeneelille toimitettavista levyistä menee rakennusteollisuuteen. "Sekä teolliset asiakkaat että kuluttajat kysyvät jo sertifioituja puutuotteita. Schauman Woodin PEFC-sertifioidut levytuotteet ovat vastaus eurooppalaismarkkinoiden tarpeisiin", kertoo Schauman Woodin Benelux-maista vastaavan myyntiyhtiön toimitusjohtaja Peter van Beek.

PEFC-ympäristömerkin käyttöoikeus edellyttää metsien sertifioinnin lisäksi raaka-aineena käytetyn puun alkuperäketjun todentamista. Sillä tarkoitetaan puun kulkua metsästä korjuun, kaukokuljetuksen ja jalostusprosessien kautta valmiiksi tuotteeksi. Kaiken käytettävän puuraaka-aineen Schauman Woodille toimittaa UPM-Kymmene Metsä, jolle on niinikään myönnetty PEFC-ympäristömerkin käyttöoikeus.

Schauman Wood käyttää tehtaille saapuvan sertifioidun puun määrän seurantaan ns. input/output-menetelmää. Tällä hetkellä Schauman Wood voi leimata PEFC-ympäristömerkillä noin kolmanneksen tuotannostaan, sillä keskimäärin tämä osuus tuotannossa käytetystä puusta on peräisin sertifioiduista metsistä. Kun sertifioidun puun osuus käytetystä raaka-aineesta vähitellen nousee yli 70 %:n, voidaan kaikissa tuotteissa käyttää PEFC-merkkiä.

Suomen metsäsertifiointijärjestelmä (FFCS) otettiin käyttöön viime vuonna ja se sai eurooppalaisen metsäsertifiointijärjestelmän (PEFC) hyväksynnän viime keväänä. Tällä hetkellä Suomen metsistä on sertifioituna yli kaksi kolmasosaa eli noin 15 milj. hehtaaria ja sertifioidun metsäalan uskotaan nousevan yli 90 %:iin vielä tämän vuoden aikana.

UPM-Kymmene tukee pyrkimyksiä eri sertifiointijärjestelmien vastavuoroiseksi tunnustamiseksi kansainvälisesti. Yhtiö edellyttää eri maissa käytettävien sertifiointijärjestelmien pohjautuvan kestävän kehityksen periaatteelle, kansainvälisesti hyväksytyn akkreditoijan käyttöä sertifiointijärjestelmän hyväksymisessä, kansallisen tason avointa keskustelua ja yhteistyötä sertifiointimenetelmien valinnnassa, kustannustehokasta sertifiointityöskentelyä sekä metsäteollisuuden- ja metsänomistajien osallistumista sertifiointijärjestelmän hallintoon.

 

Schauman Wood Oy on Euroopan suurin vanerinvalmistaja. Sen valmistamat WISA-vanerit on kehitetty lähinnä rakennus- ja kuljetusvälineteollisuuden tarpeisiin. Schauman Woodin vaneriteollisuutta kehitetään erittäin voimakkaasti. Yritys on osa UPM-Kymmene Puuteollisuutta, joka investoi 500 miljoonaa markkaa kilpailukykynsä kehittämiseen. Tämä sisältää mm. Pelloksen vaneritehtaiden uudistamis- ja kehittämistoimet. Vuonna 1999 UPM-Kymmene Puuteollisuus tuotti lähes kaksi miljoonaa kuutiometriä sahatavaraa ja noin 730 000 kuutiometriä vaneria. Sen liikevaihto vuonna 1999 oli 7 722 miljoonaa markkaa ja sen palveluksessa on 6700 henkilöä.

Rakennustarvikkeiden maahantuontia ja tukkumyyntiä harjoittava RET /Royal Jongeneel on alansa suurin Benelux-maissa Yritys tuo maahan yli 300 000 kuutiometriä levytuotteita eri puolilla maailmaa toimivilta valmistajilta. Yritys kuuluu sahatavaraa ja rakennustarvikkeita välittävään Royal Jongeneel-ryhmään, jonka vuosittainen liikevaihto on yli 700 miljoonaa euroa (lähes 4,2 miljardia markkaa). Utrechtissä Hollannissa pääkonttoriaan pitävä Royal Jongeneel on osa Deli Universal NV-yritystä, jonka pääkonttori on Rotterdamissa.


Lisätietoja:
Arto Juvonen, toimitusjohtaja, Schauman Wood Oy, puh. 0204 15 6408, 0400 557 035
Olav Henriksén, kansainvälisten metsäasioiden johtaja, UPM-Kymmene Oyj,
puh. 0204 15 0052, 0400-362 391