Helsinki Design Week : vaneri ja lasi liittyvät uudella tavalla yhteen

UPM on ollut mukana TKK:n Arkkitehtiosaston puu-lasi-studion projektissa. Studion tarkoituksena oli tutkia puun ja lasin yhdistämistä uudella tavalla. Tehtävänä oli rakentaa info-paviljonki Ateneumin puistoon tänään avattavalle Helsinki Design Week -tapahtumalle.

UPM:n Lahden tehdas toimitti kolmiomoduuleissa käytetyn vanerin työstettynä ja pintakäsiteltynä ja Savonlinnan tehdas reunakaarissa käytetyn vanerin valmiiksi muotoon jyrsittynä Otaniemeen.

Arkkitehtiopiskelijoille suunnatun kilpailun voittanut teos on Antti Lehdon ja Teemu Seppäsen käsialaa. Suunnitelman arkkitehtoninen lähtökohta on vieras objekti, joka läsnäolollaan aktivoi Ateneumin puiston. Paviljongilla on erilainen olemus yöllä ja päivällä: päivällä lasinen kuori heijastaa ympäristöään ja pimeällä rakennus valaisee puiston hohtavana lyhtynä.

"Paviljongissa on pyritty viemään nykyaikaisen suunnittelu- ja tuotantotekniikan antamat mahdollisuudet työstää puuta niin pitkälle kuin mahdollista. Paviljongissa on 135 yksilöllistä lasia ja 405 yksilöllistä vaneripalaa. Moneen suuntaan taipuvat reunakaaret on taivutettu cnc-koneen jyrsimistä aihioista taivuttamalla ja liimaamalla ne toisiinsa jigin avulla, kuvailee Antti Lehto paviljongin toteutusta.

Puu-lasi-paviljonkiin voi tutustua Ateneumin puistossa 19.–26.9.2005.