Designpääkaupunkivuoden kohtauspaikan arkkitehtuurikonsepti valittu

(UPM ja Helsinki WDC 2012, 26.5. 2011 klo 13.00) – Helsinki World Design Capital 2012:n keskeiseksi kohtaamis- ja tapaamispaikaksi muodostuvan väliaikaisen paviljongin arkkitehtuurikonsepti on valittu. Paviljonki rakennetaan keväällä 2012 Designmuseon ja Suomen rakennustaiteen museon väliselle tyhjälle tontille. Samaan paikkaan on jo pitkään toivottu pysyvää Designmuseolle ja Suomen rakennustaiteen museolle elintärkeää lisärakennusta.

Tuomaristo on valinnut jatkokehittelyyn Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen opiskelijan Pyry-Pekka Kantosen suunnitelman Museopolku. Paviljongin suunnittelukisaan osallistui 10 Aalto-yliopiston opiskelijaa, joista kukin työsti oman suunnitelmaehdotuksensa.

Paviljongin suunnittelu jatkuu nyt valitun konseptin pohjalta työryhmässä, joka muodostuu Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen ja Taideteollisen korkeakoulun puustudioiden ja muotoilun laitoksen opiskelijoista. Konseptin toteutusta ja viimeistelyä saapuu ohjaamaan AA schoolissa Lontoossa opettava arkkitehti Simon Beames. Myös Youmeheshe architects -toimistosta tunnettu Beames on kiinnostavimpia nuoren polven brittiarkkitehteja.
 
Tuomaristo perusteli valintaansa muun muassa sillä, että uusi paviljonkirakenne yhdistää museoita ei pelkästään fyysisesti vaan myös toiminnan kautta. Museopolku on rento, ihmillinen ja toimintaan aktivoiva kaupunkiolohuone. Konseptin arkkitehtoninen hahmo säilyttää kiinnostavuuden yhä uudelleen ja uudelleen.
 
UPM mukana laajamittaisessa yhteistyössä

Paviljonki syntyy useiden toimijoiden laajamittaisena yhteistyönä. Mukana ovat designpääkaupungin lisäksi Aalto-yliopisto, Designmuseo, Suomen rakennustaiteen museo ja UPM.

“Paviljongin rakentaminen on mahdollista vain siksi, että mukana on niin monta hyvää toimijaa. Yhteistyössä on voimaa ja näiden tekijöiden avulla lopputulos voi olla vain oivallinen. Paviljongin ensimmäinen vaihe on nyt saavutettu ja odotamme konseptin kehittymistä innolla”, sanoo World Design Capital Helsinki johtaja Pekka Timonen.

”Tulevaisuuden kestävä rakentaminen on puuta ja designpääkaupungin paviljongissa yhdistyvät puurakentaminen, perinteet, design ja tulevaisuus mitä parhaimmalla tavalla. Paviljonki antaa loistavan tilaisuuden näyttää mitä suomalaisesta puusta ja siitä jalostettavista tuotteista voidaan tehdä ammattitaitoisesti ja innovatiivisesti”, sanoo UPM:n brändijohtaja Elisa Nilsson. UPM on yksi Helsinki WDC 2012:n pääyhteistyökumppaneista ja paviljonki rakennetaan UPM:n puutuotteista.

“Suomen rakennustaiteen museolla ja Designmuseolla on molemmilla akuutti lisätilan tarve. Erityisesti Rakennustaiteen museon mahdollisuuksia avautua nykyistä aktiivisemmin yleisön suuntaan rajoittaa tilojen puute ja joustamattomuus. Vuoden 2012 väliaikainen paviljonkirakennus tarjoaa mahdollisuuden järjestää uudentyyppisiä tapahtumia ja avata arkkitehtuuriin ja muotoiluun liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä laajemmalle yleisölle”, toteavat Designmuseon johtaja Marianne Aav ja Suomen rakennustaiteen museon johtaja Juulia Kauste yhteisessä lausunnossaan.
  

Lisätietoja antavat:

- Tiedote paviljongin rakentamisesta ja yhteistyökumppaneista
- World Design Capital Helsinki 2012: Ohjelmajohtaja Kaarina Gould, kaarina.gould@wdchelsinki2012.fi, 0400 350 505
- UPM Timber, viestintäpäällikkö Antti Ratia, antti.ratia@upm.com, 040 487 2173
- Aalto-yliopisto, puustudio: Professori Pekka Heikkinen,
pekka.heikkinen@tkk.fi, 050 517 4727
- Designmuseo: Johtaja Marianne Aav,
marianne.aav@designmuseum.fi, 050 581 0879
- Suomen rakennustaiteen museo: Johtaja Juulia Kauste,
juulia.kauste@mfa.fi, 045 7731 1233

Kuvat
- Kaikkien ehdotusten havainnekuvat
- Arkkitehtuurikonseptin valintatilanteessa otettuja valokuvia saa Aalto-yliopiston tiedottaja Terhi Arvelalta, terhi.arvela@aalto.fi ja 050 569 9410

Tuomaristo
Paviljongin konseptin valinneessa tuomaristossa olivat 
Designmuseon johtaja Marianne Aav, Designmuseon intendentti Jukka Savolainen, Suomen rakennustaiteen museon johtaja Juulia Kauste, Suomen rakennustaiteen museon varajohtaja Kristiina Nivari, UPM Timberin viestintäpäällikkö Antti Ratia, World Design Capital Helsinki 2012 ohjelmajohtaja Kaarina Gould, Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen johtaja, professori Antti-Matti Siikala, Aalto-yliopiston Taideteollisen korkeakoulun professorit Pentti Kareoja ja Pekka Korvenmaa sekä Puustudioiden vetäjät Pekka Heikkinen, Risto Huttunen, Karola Sahi ja Mikko Paakkanen sekä Aalto-yliopiston projektipäällikkö Kaisa Kivelä. Vierailevana tuomarina oli arkkitehti Marco Casagrande.