Pete aloitti paluumuuton

Satelliittisääksi Pete aloitti maaliskuun lopussa kevätmuuttonsa Senegalin suistoiselta rannikolta kohti Suomea ja hämäläisiä pesimäseutujaan. Peten muuttoa voi seurata Luonnontieteellisen keskusmuseon (www.fmnh.helsinki.fi/pete) ja UPM:n verkkosivuilla (www.upmforestlife.com).

Rengastajansa mukaan Peteksi ristitty 8-vuotias kalasääskikoiras lähti talvehtimisalueeltaan Senegalin Saloum-joelta sunnuntaina 30.3. Aprillipäivään mennessä matkaa oli kertynyt jo 716 kilometriä, mutta oli muutamiin päiviin mahtunut myös kalastelua ja lepohetkiä.

Pete sai satelliittilähettimen selkäänsä viime heinäkuussa. Lähetin on ylittänyt odotukset ja toiminut erittäin luotettavasti alusta alkaen. Pete aloitti syysmuuttonsa 18.9.07 pesäpaikaltaan Lempäälästä ja paineli varsin suoraviivaista reittiä Senegaliin asti, jonne se päätyi 23.10. lennettyään yhteensä 6 393 kilometriä.

Sääksien satelliittiseurantatutkimus on osa UPM:n ja Sääksisäätiön välistä yhteistyösopimusta. Seurannan toteuttaa Luonnontieteellinen keskusmuseo. Sopimus käsittää sääksen suojelua ja seurantaa edistäviä hankkeita. Sääksisäätiö ja UPM ovat laatineet yhteistyössä sääksen pesien yhteydessä toteutettavat metsienkäsittelyohjeet. Tietoon saadut sääksen pesäpaikat UPM:n metsistä on tallennettu yhtiön paikkatietojärjestelmään. UPM:n metsissä ylläpidetään ja kehitetään tekopesäverkostoa sääksen pesintöjen turvaamiseksi. Satelliittiseurannan avulla pyritään saamaan tietoa sääksen sekä pesimä- että muutonaikaisesta käyttäytymisestä. Karttuva tieto sääksen käyttäytymisestä tukee lajin hyväksi tehtävää suojelutyötä.

Peten matkaa seurataan aktiivisesti myös Sääksisäätiön (www.saaksisaatio.fi) ja Sääksikeskuksen (www.saaksikeskus.com) sivuilla.

Valokuvia median käyttöön Luonnontieteellisen keskusmuseon mediasivulta.

Aiemmat UPM:n lehdistötiedotteet aiheesta:
Satelliittisääksen syysmuutto »

Aiemmat Luonnontieteellisen museon lehdistötiedotteet aiheesta:
Satelliittisääksi lähti syysmuutolle »

Pete muuttaa myös yöaikaan »

Pete pääsi perille »

Lisätietoja:
Tutkimusprojekti
Projektin tieteellinen johtaja prof. Pertti Saurola
Luonnontieteellinen keskusmuseo
p. 050 402 4042
pertti.saurola@helsinki.fi

Verkkosivut
Atk-suunnittelija Mikko Heikkinen
Luonnontieteellinen keskusmuseo
p. 09 191 28828
mikko.heikkinen@helsinki.fi

Sääksisäätiö
Juhani Koivu
Sääksisäätiön asiamies
p. 0400 499 395
juhani.koivu@aina.net

UPM Metsä
Ympäristöpäällikkö Timo Lehesvirta
p. 0400 752 212
timo.lehesvirta@upm-kymmene.com
-