Kärsämäen paanukirkon vihkiäisiä vietetään ensi sunnuntaina

Viisi vuotta kestänyt rakennustyö Kärsämäen paanukirkolla huipentuu sunnuntaina 25.7. kirkon vihkimiseen juhlavin menoin. Vihkimisen toimittaa Oulun piispa Samuel Salmi ja valtiovallan tervehdyksen päiväjuhlaan tuo eduskunnan puhemies Paavo Lipponen.

Ulkoasultaan moderni paanukirkko on rakennettu mahdollisimman pitkälle perinteisiä, 1700-luvun työmenetelmiä käyttäen - ilman koneita, sähköä ja betonia. Kiireetön rakentaminen antoi tekijöilleen aikaa keskittyä laatuun. Perinnerakentamisen ammattilaisten ohella kylän innostuneiden talkoolaisten panos oli merkittävä. He valmistivat muun muassa käsin veistämällä 52 000 haapapuista lohkopaanua kirkkoa ympäröivään paanuvaippaan.

"Yksilöllisyyttä korostavana aikanamme paanukirkkotyömaalla on näkynyt yhteisöllisyyden voima. Talkoolaiset ovat tehneet yli 30 000 työtunnin urakan. Kirkon rakentaminen on ollut toivoa ja tulevaisuuden uskoa synnyttävä asia", sanoo Kärsämäen seurakunnan kirkkoherra ja kirkkohankkeen sielu, rovasti Jorma Niinikoski.

Ainutlaatuinen rakennushanke on herättänyt runsaasti kiinnostusta Suomen rajojen ulkopuolellakin. Rakentamiseen on osallistunut myös suuri joukko opiskelijoita eri maista kansainvälisten työleirien aikana. Eräänä hankkeen pontimena on ollut vanhojen työtapojen elvyttäminen. Rakentamisen eri vaiheissa onkin tuotettu runsaasti opetusmateriaalia ja koulutuksessa on ollut mukana useita ammattioppilaitoksia eri puolilla maata.

Paanukirkko on pystytetty Pyhäjoen rantaan paikalle, josta vanha kirkko oli purettu vuonna 1841. Arkkitehti Anssi Lassilan suunnittelema moderni puukirkko koostuu kirkon sydämen muodostavasta hirsikehikosta, jota kiertää pari metriä ulompana haapapaanuista tehty, tervattu vaippa. Paitsi itse kirkkorakennus, myös kaikki sen kalusteet, tekstiilit ja ehtoollisvälineet on tehty alusta pitäen käsityönä.

Jatkossa Kärsämäen paanukirkko toimii ympäri vuoden jumalanpalveluskirkkona ja kirkollisissa toimituksissa. Se palvelee myös vierailijoita hiljentymiskirkkona.

UPM on ollut hankkeen päätukijoita alusta lähtien. "Paanukirkkohanke on tuottanut paljon iloa. Tässä kansainvälisestikin merkittävässä kulttuurihankkeessa yhdistyvät monet puurakentamiselle nykyisinkin tärkeät asiat. Suomalaisen puuteollisuuden tulevaisuus perustuu pitkälti niihin samoihin elementteihin, joista Kärsämäen paanukirkko on rakentunut", sanoo johtaja Kari Makkonen UPM:stä. UPM on tehnyt paanukirkon rakentamisvaiheista myös laajan kuvateoksen.

Lisätietoja antavat:
Rovasti Jorma Niinikoski, Kärsämäen seurakunta, puh. 040 588 4171
Viestintäjohtaja Miia Närekorpi, UPM, Puutuotetoimiala, puh. 040 543 0412

UPM, Puutuotetoimiala
Viestintä
19.7.2004