Designpääkaupungin Paviljongin tarina jatkuu

(UPM, Helsinki, 5.11.2012) - Designpääkaupunkivuoden kesän keskipiste, yli 80 000 kävijää houkutellut Paviljonki on purettu Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon väliseltä tontilta. Rakennuksen tarina saa nyt jatkon.

Paviljongin rakennusmateriaali hyödynnetään ja tulokset esitellään vuoden 2013 Habitare-messujen Trash Design -osastolla. Uusiokäyttöä ideoimaan kutsutaan neljästä kuuteen kansainvälisesti tunnettua arkkitehtiä tai arkkitehtitoimistoa, joilta pyydetään suunnitelma Paviljongin materiaaleista toteutettavasta pienrakennelmasta.

Paviljongista rakentuu kolmas kokeilevaa ja edistyksellistä materiaalien uusiokäyttöä edustava Trash Design -toteutus. Kaksi Habitare-messuilla aiemmin nähtyä toteutusta ovat olleet Trash Koti (2011) ja Trash Design Hotelli (2012). Konsepti on Suomen Messujen ja kahden tunnetun suomalaisen muotoilijan Isa Kukkapuro-Enbomin ja Henrik Enbomin yhteistyöhanke.


Paviljongin jatkokäyttö tärkeää UPM:lle

Paviljongin puu- ja komposiittimateriaalit ovat designpääkaupungin pääyhteistyökumppani UPM:ltä ja Paviljonki siirtyi purkamisen jälkeen UPM:n omistukseen. UPM:n päätös rakennusmateriaalien jatkokäytöstä on ilahduttanut kaikkia osapuolia. Paviljongin jatkokäyttö on myös esimerkki uusiutuvia ja kierrätettäviä raaka-aineita korostavasta UPM:n Biofore-strategiasta.

"Paviljonki on välittänyt vakuuttavan viestin ekorakentamisen ja UPM:n innovatiivisten tuotteiden mahdollisuuksista. Meille oli tärkeää, että Paviljongin materiaalit jatkavat matkaansa muotoilun parissa. On mielenkiintoista nähdä, mitä kansainväliset arkkitehdit saavat materiaaleista aikaan", sanoo UPM:n brändijohtaja Elisa Nilsson.


Keskustelua Paviljongin perinnöstä halutaan jatkaa

Designpääkaupungin Paviljongin toteuttivat yhdessä Aalto-yliopisto, Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo, UPM ja World Design Capital Helsinki 2012. Tavoitteena oli muodostaa kaupunkitilaan uudenlainen, kaikille avoin kohtaamispaikka, luoda yhteisöllisyyttä ja herättää keskustelua paremmasta kaupungista.

- Paviljonki muutti pysäköintialueen merkitykselliseksi paikaksi, joka tuntuu nyt tyhjältä. Toivon että  olemme vauhdittaneet keskustelua paitsi kaupunkitilan käytöstä niin myös Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon tilakysymyksestä, sanoo designpääkaupungin ohjelmajohtaja Kaarina Gould.

Paviljongin ohjelman koordinoi ajatushautomo Demos Helsinki ja toteuttajina oli yli sata tahoa muotoilijoista kansalaisjärjestöihin, virastoista ja virkamiehistä kaupunkiaktivisteihin ja korkeakouluihin. Tekijöiden ja kävijöiden into kertoi suuresta kysynnästä Paviljongin kaltaiselle toiminta-alustalle.


Paviljongin kävijät ja tekijät tyytyväisiä

Paviljonki tarjosi maksutonta, kaikille avointa ohjelmaa ja ajanvietettä kaikkiaan 105 aukiolopäivänä. Aalto-yliopiston Puustudion opiskelija- ja asiantuntijaryhmän suunnittelema puupaviljonki edusti myös uuden ajan arkkitehtuuria ja oli suomalaisen puurakentamisen huippunäytös. Kävijöitä Paviljongissa vieraili kaikkiaan 80 000.

"Designmuseo on muotoilun kansainvälinen kohtaamispaikka. Designpääkaupunkivuoden sydän, Paviljonki, toimi kesäkauden 2012 aktiivisena kohtaamispaikkana, antaen ihmisille mahdollisuuden kokea muotoilua välittömässä ja rennossa ilmapiirissä. Paviljonki nosti esiin museoiden tilapuutteet konkreettisesti ja antoi väläyksiä asianmukaisten tilojen mahdollistamasta monipuolisesta toiminnasta", sanoo Designmuseon johtaja Jukka Savolainen.

"Arkkitehtuurimuseon tavoitteena oli saada käyttöönsä helposti lähestyttävä, avoin kohtaamispaikka ja joustavasti toimiva tapahtumatila. Tällainen tila puuttuu museorakennuksesta ja sen tarve on korostunut aktiivisena designpääkaupunkivuonna. Paviljongin ja tapahtumien kautta tavoitettiin uusia yleisöjä ja kasvatettiin museon kävijämäärää. Museon tavoitteena oli myös elävöittää parkkipaikkana käytettyä piha-aluetta ja koko kaupunginosaa", sanoo Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste.

"Paviljonki tarjosi Aalto-yliopiston Puustudion opiskelijoille ainutlaatuisen oppimiskokemuksen, ja nosti sen kautta nuoria tekijöitä esiin. Paviljongin opiskelija- ja henkilökuntatiimi toteutti suunnittelu- ja rakennusprojektin alusta loppuun, ensimmäisistä luonnoksista rakennuksen käyttöönottoon. Aalto-yliopiston tavoite tehdä yhteistyötä laajasti eri toimijoiden kanssa realisoitui kiinnostavalla tavalla Paviljongin kokonaisuudessa. Paviljonki on hyvä esimerkki siitä, mitä suomalaisesta puusta ja siitä jalostettavista tuotteista voidaan tehdä ammattimaisesti ja innovatiivisesti yhdistämällä kestävä puurakentaminen, perinteet, design ja tulevaisuus", sanoo Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Helena Hyvönen.


Lisätietoja antavat:

Ohjelmajohtaja Kaarina Gould, WDC Helsinki 2012, puh. 0400 350 505
Brändijohtaja Elisa Nilsson, UPM, puh. 040 500 31 50